Salaperäisen matkaajan kaitafilmit valkokankaalle

JOENSUU – Menneen maailman merimiehen kuvaamat kaitafilmit maailmalta heräävät eloon valkokankaalla nyt myös Joensuussa. Joensuun dokumenttiklubi esittää Antti Seppäsen elokuvan Jäävuoren varjoon Tapiossa 22. huhtikuuta. Elokuva perustuu kaitafilmeihin eri puolilta maailmaa, jotka ohjaaja Antti Seppänen löysi kirpputorilta. Hän havaitsi, että kaitafilmille kuvattu materiaali oli ällistyttävän hyvälaatuista ja monipuolista. Filmietiketteihin kirjoitetun käsialan ja kuvamateriaalin johdonmukaisuuden perusteella Seppänen tuli siihen tulokseen, että kyseessä oli yhden ja saman henkilön kuvaama materiaali.

Kävi ilmi, että kyseessä oli kotkalainen konemestari Oiva Kovanen, joka oli kuvannut materiaalin merimiesuransa kuluessa. Elokuvan tekoprosessi kesti lähes seitsemän vuotta.

”Yllättävä löytö avaa ikkunan kadonneeseen maailmaan ja johdattaa katsojan unohtuneen seikkailijan, iäkkään merimiehen, mukaan matkalle maailman ympäri – ja kauemmaksi, etsiessään ihmistä filmien takaa tekijä alkaa miettiä mitä meistä jää jäljelle kun vuosikymmenien omistautumisen tulokset päätyvät kirpputorille”, elokuvasta kerrotaan.

Antti Seppänen Jäävuoren varjoon (Iceberg Shadow, 2009) Elokuvateatterikeskus Tapiossa 22.4.2010 klo 16.30.

Elokuvan traileri verkossa:
Jäävuoren varjoon / Iceberg Shadow – The trailer