Rugbyssa yhdistyy rajuus ja toveruus

Teksti: Niina Turunen
Kuvat: Samuli Kuittinen

Rugbyvalmentaja Steve Peaken ja Duncan Wolfin mukaan Englannista Suomeen rantautunut laji sopii suomalaiselle.
”Rugby on kuin jääkiekkoa nurmikolla. Siinä on samanlaista rajuutta ja fyysisyyttä”, Peake ja Duncan kertovat.
Molemmat valmentajat aloittivat rugbyn kotimaissaan ennen kouluikää. Karjalan Rugby Joensuu- joukkue perustettiin 2011 ja siihen kuuluu sekä miehiä että naisia.
”Suomeen muutettuani etsin netistä rugbyn harrastajia. Ensimmäiset pari vuotta olivat hankalia: pelaajia ei ollut tarpeeksi, sillä laji oli liian uusi ja vieras. Viime vuosina lajista on tullut suositumpi”, Peake kertoo. ”Viime vuoden World Cup on lisännyt suosiota ja näkyvyyttä”, Wolf lisää. ”Toivotaan, että saamme tulevaisuudessa muodostettua erillisen naistenjoukkueen”, Wolf kertoo.

Pohjimmiltaan rugby on fyysinen laji, jossa tavoite on viedä pallo kentän toiseen päähän.
”Se on kuin jalkapalloa, mutta palloa kuljetetaan käsin. Rugby on taktinen laji, jota voi pelata eri tavoilla. Meidän joukkueelle taktisuus ei ole erityisen tärkeää, mutta ylemmillä tasoilla sen vaatimus lisääntyy”, valmentajat kertovat. ”Verrattuna muihin Suomessa pelaamiini urheilulajeihin rugbyssa joukkue tekee yhdessä enemmän asioita ja joukkuehenki on erilainen. Ehkä se johtuu siitä, että kun saa turpaan kentällä, toveruuden tunne vahvistuu”, Wolf sanoo. ”Yritämme viettää aikaa yhdessä treenien ulkopuolellakin. Pidämme saunailtoja suomalaiseen tyyliin”, Peake kertoo.
Pelaajaltaan rugby vaatii fyysisyyttä, koordinaatiota ja kommunikaatiota.
”Vaikka useimmiten viestintä onkin huutamista ja kiroilemista”, Peake letkauttaa.
Rugbyssa kentällä on viisitoista ja vaihtopenkillä enimmillään kahdeksan pelaajaa.
”Tällä hetkellä pelaamme pienemmällä kokoonpanolla. Tänä vuonna tavoitteenamme on päästä divisioonan loppuotteluun. Yritämme myös saada enemmän pelaajia joukkueeseen. Isommalla tiimillä pelaaminen on helpompaa, sillä aina joku on sairas tai lomalla”, Peake kertoo.

Moni kokee rugbyn väkivaltaisena lajina.
”Mutta eikö se ole rugbyssa parasta?” Wolf letkauttaa. ”Tässä lajissa on harvinainen mahdollisuus laillisesti taklata toinen ihminen niin kovaa kuin pystyy. Kun päättää pelata, täytyy pelata täysillä, sillä muuten tulee ongelmia. Rugby on tehokasta urheilua. Moni pelaajistamme ei käy salilla lainkaan. Nopeus ja voima kasvavat itsestään harjoittelun myötä. Isosta koosta on pelaajalle hyötyä, mutta myös pienikokoinen voi olla hyvä pelaaja.”
Rugbya harjoittelemaan pääsee, kun ilmestyy harjoituksiin.
”Tarkkailemme uutta pelaajaa pari viikkoa ja sen jälkeen määräämme hänelle pelipaikan. Vaikka olemme kilpaileva joukkue, kaikkien pelaajien ei ole pakko kilpailla. Jotkut ovat mukana vain harjoittelemassa. Kauden alkuvaiheessa keskitymme tekniikkaan ja kunnon kohottamiseen, myöhemmin pelitaktiikkaan”, valmentajat kertovat.
Myös joukkueen pelaajat kiittävät ryhmähenkeä.
”Rugby on joukkuelajina sikäli mukava, että siinä tarvitaan kaikenlaisia pelaajia. Olit iso tai pieni, nopea tai hidas, kaikille löytyy paikka. Lajissa on kontaktia ja haastetta. Myös hyvä ryhmähenki imaisi mukaansa”, pelaajat Jani Kuokkanen ja Olli Räsänen kertovat.Kainalo | Tuumasta toimeen

Miten mukaan?

Sekä Kuopiosta että Joensuusta löytyy omat rugby joukkueensa. Molemmat rekrytoivat uusia lajista kiinnostuneita.
Karjalan Rugby Joensuun harjoitukset maanantaisin klo 22–23 ja perjantaisin klo 20.30-21.30 Koillispuiston tekonurmella. Rugbyn peruskurssi alkaa toukokuun alussa, lisää tietoa Facebookissa hakusanalla ”get into rugby”. Kurssi on ilmainen ja avoin yli 16-vuotiaille miehille ja naisille. Aiempaa kokemusta ei tarvita.
Listätietoa Facebookista ja nettisivulta karjalanrugby.fi
Kuopion Rugby Clubilla ja joukkueet niin miehille kuin naisille. Aikuisten joukkueisiin miesten ikäraja on 17 vuotta ja naisten 16 vuotta. Aiempaa kokemusta ei tarvita, sillä lajin perusteisiin tutustutaan treeneissä.
Mukaan pääsee ottamalla yhteyttä ja saapumalla harjoituksiin. Kotikenttänä toimii kesäisin Puijon stadionin nurmikenttä osoitteessa Suurmäentie 8. Lisätietoja osoitteessa kuopiorugby.fi.