Romaaneista vastapainoa pänttäämiselle

Teksti ja kuvat: Eva-Maria Mustonen
Maija Ruuskanen valitsi lukupiirin ensimmäiseksi kirjaksi Tommi Kinnusen Lopotin.

Suomesta löytyy paljon lukupiirejä, vaikka koko lukuharrastuksen kuihtumista ennustetaan tasaisin väliajoin. Lukupiirejä järjestävät kirjastot, kansanopistot, järjestöt, kerhot, seurakunnat ja yksittäiset ihmiset. Ne tiedottavat toiminnastaan yleensä sosiaalisessa mediassa, lehdissä tai ilmoitustauluilla.
Joensuun tuorein lukupiiri Joen Lukijat kokoontuu kerran kuussa. Syksyn aikana luetaan kotimaista kirjallisuutta, kuten Minna Rytisalon Lempi, mutta myös maailmanluokan klassikoita, kuten Anne Frankin Nuoren tytön päiväkirja.

Lukupiirin perustaja Maija Ruuskanen on innoissaan ryhmän toteutumisesta.
”Ensimmäisestä kokoontumisesta jäi hyvä fiilis. Halusin aloittaa tämän lukupiirin, jotta pääsisi jakamaan lukukokemuksia ja puhumaan hyvistä kirjoista. Olen itse aika kausittainen lukija, mutta kaikista kovimmat elämykset olen saanut nimenomaan kirjojen kautta. Kaunokirjallisuuden lukeminen on hyvää vastapainoa opiskelulle”, Ruuskanen toteaa.
Uudessa lukupiirissä osallistujia halutaan kannustaa lukemaan ja keskustelemaan rennossa ilmapiirissä.
”Kaikki ovat lämpimästi tervetulleita, täällä on ihan tavallista porukkaa. Kirjoja saa jättää myös kesken, mutta keskusteluun on toki helpompi osallistua, jos on lukenut käsiteltävän teoksen.”

Kyselykierros lukupiirin osallistujien parissa paljastaa, että yleisimmät syyt osallistua lukupiiriin ovat kiinnostus kirjoihin ja oman lukemisen motivoiminen. Myös yhteisöllisyys on monelle tärkeä asia. Joensuulainen Krista Airola on käynyt aiemmin Kirkon ulkomaanavun Naisten Pankin lukupiirissä, mutta halusi kokeilla jotakin uutta. Airola lukee paljon sekä työssään pienkustantamossa että vapaa-ajalla. Hän on nopea lukija, hyvinkin voi mennä kirja päivässä.
”Tämän lukupiirin löysin Facebookista. Kirjavalinnat vaikuttavat hyviltä ja uskon tulevani tapaamiseen myös seuraavalla kerralla.”

Joen Lukijat kokoontuvat seuraavan kerran Surakan baarissa ti 11.10.2016. Käsiteltävänä on Deborah Spungenin Nancy.