Rockin kulmakiven perusteellinen tarina

Jerry Lee Lewsi on saanut jopa oman kadun Lousianassa Yhdysvalloissa.

Rick Bragg: Jerry Lee Lewis omin sanoin. Like 2015. 460s.
Rick Bragg: Jerry Lee Lewis omin sanoin. Like 2015. 460s.
Jerry Lee Lewis on eräs 50-luvun rockin legendaarisimmista tekijöistä. Samalla hän on Chuck Berryn, Little Richardin ja Fats Dominon tavoin eräs harvoista edelleen hengissä olevista rockin pioneereista. Pulitzerilla palkittu kirjoittaja Rick Bragg on tehnyt suurtyön haastattelemalla Jerry Lee Lewisia ja saattamalla hänen vuosikymmeniä kestäneen uransa yksien kansien väliin.
Vuonna 1935 syntynyt Jerry Lee on soittanut pianoa nelivuotiaasta. Ensimmäisen oman instrumenttinsa hän sai kolme vuotta myöhemmin ja ensimmäinen professionaalinen keikka oli vuorossa Jerry Leen ollessa 14-vuotias. Lewisin ensimmäisistä keskeisistä musiikillisista inspiraation lähteistä nostettakoon esiin Hank Williams ja Jimmy Rodgers. Lewis kuului Sam Phillipsin legendaarisen The Sun – levy-yhtiön kiinnityksiin.

Lewisin elämäkerta sisältää kiitettävästi detaljitietoa. Teos vahvistaa esimerkiksi näkemyksen siitä, että vuoden 1956 joulukuuhun ajoittunut Million Dollar Quartet – äänityssessio, johon osallistuivat Elvis Presley, Carl Perkins, Johnny Cash ja Jerry Lee Lewis, toteutui sattumanvaraisesti. Jerry Lee Lewisin Sun-kauden levytyksistä jo pelkästään klassikkohitit Whole Lotta Shaking Going On ja Great Balls of Fire riittivät nostamaan hänet 50- luvun rock and rollin keskeisimpien hahmojen joukkoon. Lavaesiintyjänä todellisen rockin villimiehen maineen luonut Lewis tuli uransa alkuvaiheessa kollegoistaan varsin hyvin toimeen Buddy Hollyn kanssa. Sen sijaan Chuck Berryn kanssa Lewisilla oli voimakas kilpailuasetelma. Se kohosi huippuunsa maaliskuussa 1958 Dick Clarkin pakettikiertueella, johon koko kolmikko osallistui.
Uskonnollisesta taustastaan huolimatta Jerry Lee oli syntynyt rokkaamaan ja hänen runsaasti nousuja ja laskuja sisältäneeseen uraansa on kuulunut seitsemän avioliittoa, joista yksi Lewisin 13-vuotiaan serkun Myra Brownin kanssa. Uransa aikana Lewis on romuttanut useita autoja, ollut kiinnostunut aseista ja hankkinut addiktion särkylääkkeisiin.

Vaikka Lewis monien aikalaistensa tavoin loi legendaarisimmat levytyksensä jo uransa alussa, hän työsti laadukkaita albumikokonaisuuksia myös seuraavilla vuosikymmenillä. Vaikka 60-luvulla ei juuri syntynytkään uusia hittikappaleita, Jerry Lee levytti kyseisen vuosikymmen puolivälissä varsin vitaaliset konserttitaltioinnit Live at the Star Club ja Greatest Live Show on Earth. Aivan vuosikymmenen lopussa Jerry Lee kouluttautui Shakespeare-näyttelijäksi ja 70-luvun puolella hän työsti muutamia varsin onnistuneita pitkäsoittoja countryn saralla.
Todellista comebackia eräälle rockin pioneereista oli tuleva merkitsemään 2000-luvun alussa ilmestynyt, todella osuvasti nimetty pitkäsoitto Last Man Standing, jolla oli vierailijoina mukana lukuisia merkittäviä Jerry Lee Lewisin diggareiksi tunnustautuneita musiikin tekijöitä, kuten BB King, Eric Clapton, John Fogerty, Neil Young, Bruce Springsteen, Rolling Stones- jäsenistöä, Robbie Robertson sekä Little Richard. Kyseistä menestysalbumia seurasi artistin neljäskymmenes pitkäsoitto, joka kantoi nimeä Mean Old Man.
Jerry Lee Lewisin raadollisista ominaisuuksista huolimatta hänen biografiansa osoittaa kyseessä olevan täysin tehtävälleen omistautuneen alansa huippuammattilaisen.

Pertti Pulkkanen