Robotiikka kohtaa taideaineet uudessa hankkeessa

JOENSUU – Joensuussa ryhdytään kehittämään teatterirobotiikkaa. Tarkemmin sanottuna tekeillä on uudenlainen teatterirobotiikan oppimisympäristö koulujen teknologiaopetuksen avuksi. Teknologiateollisuuden 100-vuotissäätiö on myöntänyt Joensuun Tiedeseura ry:lle 60 000 euron apurahan RobotStory: digitaalisen tarinankerronnan ja teatterin uudet ulottuvuudet koulujen teknologiakasvatuksessa –hankkeen toteutukseen.
”Saimme teatterirobotiikan idean Ugandassa. Huipputeknologia voi afrikkalaisessa miljöössä pukeutua värikkäisiin vaatteisiin, elehtiä etelän rytmien mukaan ja rakentua kierrätykseeen joutuneista tavaroista”, hahmottelee Joensuun Tiedeseuran puheenjohtaja, Itä-Suomen yliopiston tietojenkäsittelytieteen professori Erkki Sutinen.

RobotStoryn oppimis- ja suunnitteluympäristössä yhdistetään robotiikan perustaidot mekaniikka, elektroniikka ja ohjelmointi äidinkieleen ja ilmaisutaitoon, kuvaamataitoon ja muihin taideaineisiin sekä esimerkiksi historiaan ja uskontoon.
Hanke toteutetaan yhteistyössä Itä-Suomen yliopiston opetusteknologian tutkimusryhmän, yliopiston LUMA-keskuksen sekä paikallisten koulujen kanssa. Lisäksi mukana on ugandalaisen Makerere University Business School sekä ugandalaisia kouluja.

RobotStory liittyy tiedeseuran tiedekasvatuksen kehittämiseen tähtäävään Sci*-malliin ja toteutetaan osana SciKids’-tiedekerhotoimintaa. Teatterirobotiikkaa on mukana myös SciFest 2014 –tiedefestarilla.