Vanhoillislestadiolaisuudesta on kirjoitettu viiden viime vuoden aikana kokonainen röykkiö kirjoja. Hieman epäillen tartuin Maija-Leena Rovan kirjaan: voiko aiheeseen tuoda uutta vai onko aihe jo kylläytynyt?
Kirja sisältää kymmenkunta laadultaan vaihtelevaa kertomusta siitä, kuinka hankalaa vanhoillislestadiolaisuudesta irtautuminen on ollut. Irtautumiskertomuksilla on ansionsa, samoin Rovan taustoittavilla kirjoituksilla kirjan alkupuolella. Silti kirjan parasta antia mielestäni ovat lopun kaksi asiantuntija-artikkelia.
Teologi ja terapeutti Janne Villa kertoo, kuinka ehdollinen rakkaus ja ahdistava jumalakuva vaikuttavat lapsen psyykkiseen ja hengelliseen kehitykseen. Ihminen muistaa loukkaukset seksuaalisuuden ja hengellisyyden alueella usein loppuikänsä, koska ne osuvat ihmisen ytimeen, Villa sanoo. Juuri noilla alueilla vanhoillislestadiolaisessa liikkeessä puoskaroidaan, mikä on haitallista varsinkin niille, jotka syystä tai toisesta ovat heikossa asemassa. Oppirakennelmaa ylläpitävien nokkamiesten valta ihmismieliin on suunnattoman suuri, siksi myös vastuun pitäisi olla valtava.
Kansainvälisen oikeuden professori Elina Pirjatanniemi tarkastelee uskonliikettä ihmis- ja perusoikeuksien näkökulmasta. Pohdinta on arvokasta ja tarpeellista siitäkin huolimatta, että vaikka tiukkojen uskonnollisten liikkeiden toiminta olisi ongelmallista ihmisoikeuksien näkökulmasta, niiden toimintaan on yleensä hyvin vaikea puuttua lakiteitse.
Palataan vielä kirjan nimeen. Se viittaa Rovan omaan lapsuuteen 60-luvun alussa, jolloin hänen vanhemmat ja sisko kumppaneineen kiistelivät loputtomasti uskonasioista. Hiljainen koululainen jäi näkymättömäksi ja alkoi vihata uskontoa. Ohitetuista lapsista Rova kirjoittaa:
”lapsi, joka ei näe vanhempiensa iloitsevan hänen olemassaolostaan, joutuu rakentamaan merkityksen elämälleen itse”.
Vaikka nimestä voisi niin päätellä, kirja ei ole pelkästään Rovan tilitys ja omaa agendaa julistava pamfletti. Teemat kuitenkin hajoavat sen verran laajalle, ettei kirja tuo vanhoillislestadiolaiseen liikkeeseen olennaisesti uusia näkökulmia.