Rikkaasti versova blues-uutuus

Teksti: Pertti Pulkkanen
Kuva on kaappaus Erja Lyytisen Stolen Hearts -kappaleen musiikkivideolta.

Erja Lyytinen: Stolen Hearts. Tuohi Records 2017.
Maamme blueskuningattariin lukeutuva Erja Lyytinen pitää yllä suhteellisen rivakkaa levytystahtia. Elmore James-tribuuttialbumia ja livelevyä seuraa jo nyt tuoreesta tuotannosta koostuva pitkäsoitto. Vaikka blues säilyy edelleen Lyytisen musiikillisen ilmaisun perustana, on uutukaisella tarjottavanaan elementtejä myös monista muista genreistä.
Pitkäsoiton käynnistävä nimikkoraita Stolen Hearts sisältää onnistuneen ripauksen hardrockvivahteita. Rytmiikaltaan kekseliäs Rocking Chair tarjoaa myös vakuuttavaa soolotyöskentelyä ja iskevää riffittelyä. Balladimaisempaa osastoa edustava Love Laboratory on kuulunut Lyytisen keikkaohjelmistoon jo reilusti ennen uutuusalbumin julkaisua.

Slidekitarointi värittää vakaväsävyisen puhuttelevaa 24 Angels- raitaa. Yli seitsemän minuutin kokonaiskestossaan Black Ocean käy Lyytisen uutuusalbumin teoksesta. Terhakan yleisbeattinsa vastapainoksi kappaleella on tarjottavanaan hitaampi, pitkä ja miellyttävän mielikuvitusrikas kitarasoolo-osuus. Slowly Burning on albumin ensimmäinen tyylipuhdas hidas bluesnumero.
Lover’s Novels tekee paluun innovatiivisempiin sinisävyihin upean slidesoolon kruunaamana. Silver Stones edustaa pitkäsoiton seesteisintä antia kertosäkeensä hienoisilla popvivahteilla höystettynä. Awakening lisää tempoa ja osoittautuu kertosäkeensä iskevyydessä erääksi albumin hittipotentiaalisimmista raidoista. Maltillisesti käynnistyvä City of Angels löytää edetessään kaivattavaa voimaa ja tartuntapintaa. Myös pitkäsoiton päätöskappale Broken Eyes lukeutuu slovarimpaan tuotantoon.

Lyytisen uutuusalbumin hiturivoittoisuus voi olla hienoinen yllätys, mutta ei suinkaan pettymys. Suosikkiraitansa se sisällyttää silti rivakampien iskujensa joukkoon. Stolen Heartsin kappaleet ovat Lyytisen käsialaa, tosin niistä nimiraita ja Love Laboratory ovat yhteistyötä Davide Florenon ja 24 Angels Alan Darbyn kanssa.
Stolen Heartsin ansiosta Lyytisen keikkasetissä on runsas edustus uutta tuotantoa, ja mainiota niin.