Rento ja lempeä albumi

Teksti: Pertti Pulkkanen
Pete Townshend on tunnettu englantilaisesta The Who -yhtyeestä.
Pete Townshend & Ronnie Lane: Rough Mix. MCA Records.

Syyskuun puolivälissä 1977 ilmestynyt Rough Mix on The Whon kitaristin ja keskeisimmän biisintekijän Pete Townshendin sekä merkittävistä brittiyhtyeistä Small Faces ja The Faces tutuksi tulleen basistin, solistin ja biisintekijän Ronnie Lanen yhteinen pitkäsoitto.

Myönteiset arvostelut kerännnyt albumi nousi Yhdysvalloissa sijalle 45. ja tekijöidensä kotimaassa Britanniassa yhtä sijaa korkeammalle. 21. lokakuuta 1976 The Whon Yhdysvaltain-kiertue oli päättynyt Toronton Maple Leaf Gardensiin ja kyseessä oli viimeinen kerta, kun Keith Moonia kuultiin keikkakontekstissa yhtyeen rumpalina. The Whon jäsenet pitivät kiertueen jälkeen tauon, jonka aikana he keskittyivät omiin projekteihinsa. Ronnie Lane otti tässä vaiheessa yhteyttä Pete Townshendiin ja pyysi tätä uuden albuminsa tuottajaksi. Loppujen lopuksi tuloksena oli silti kaksikon yhteinen pitkäsoitto.

Townshend ei yleensä ollut halukas työstämään yhteissävellyksiä, mutta Rough Mixin nimikappale, joka on lisäksi instrumentaali, oli kuitenkin kreditoitu yhteisesti kaksikon nimiin. Rough Mixin kappaleet eivät muistuttaneet tyylillisesti juurikaan tekijöidensä emoyhtyeitä. Sitä vastoin niissä oli vaikutteita 1970-luvun alkupuolen folkrockista. Pitkäsoiton 11 kappaleesta viisi on yksin Townshendin työstämiä, Lane on ollut vähintään mukana säveltämässä viittä ja pitkäsoiton päätöskappale Till Rivers Run Dry on Don Williamsin ja Wayland Holyfieldin käsialaa. Letkeästi svengaavaa rokkausta on myös annosteltu pitkäsoitolle erityisesti Towshendin My Baby Gives It Awayn ja Lanen Catmelodyn kaltaisten iskevien raitojen ansiosta.

Rough Mixilla vierailleista muusikoista mainittakoon Eric Clapton, The Whon John Entwistle, Rolling Stonesin Charlie Watts sekä muun muassa Free-yhtyeestä sen uran loppuvaiheessa muistettu kosketinsoittaja John ”Rabbit” Bundrick. Ronnie Lanen musiikillinen yhteistyö Eric Claptonin kanssa jatkui hänen vuonna 1979 ilmestyneellä seuraavalla albumillaan See Me. Vuonna 2006 Rough Mixista ilmestyi remasteroitu uusintajulkaisu, joka sisälsi myös kolme aikaisemmin julkaisematonta bonusraitaa. Niistä kaksi oli Lanen ja yksi Townshendin käsialaa. Kokonaisuutena Rough Mix on kahden brittiläisen rockin klassikon yhdessä työstämä rento ja suorastaan lempeä albumi.

1977-sarjassa Pertti Pulkkanen ihastelee 40 vuoden ikään ehtineen rocklevytarjonnan laatua ja määrää.