Reipasta rantakyläläistä punkrokkia

Teksti: Pasi Huttunen
Kuva: Ruudunkaappaus videolta.

Solid Waste: Solid Waste. Omakustanne 2016.
Solid Waste: Solid Waste. Omakustanne 2016.
Solid Waste raivaa uutukaisellaan tietään kellarista lavoille läpi kovien katujen. Asenne on rock ajoittaisilla punksävyillä. 80-luvun lopun ja 90-alkupuolen hard rock-fiilisten lisäksi mieleen tulee esimerkiksi Offspringin klassikkolevy Smash (1994). Jotain samaa keskisormi pystyssä ilottelevaa välittömyyttä tässä on.
Silti Solid Waste istuu aika saumattomasti myös punk-genreen, mihin en Offspringia osaa aivan nikottelematta laskea. Sitä en osaa sanoa, mikä on tämän Solid Wasten suhde on Englannissa vuonna 1977 perustettuun samannimiseen punkbändiin.

Lauluosuuksissa ei varsinaisesti virtuositeetilla ilotella, mutta levyn tunnelmaan hiukan rosoisempi ilmaisu sopii oikein hyvin. Onhan joensuulaistaustainen bändi Facebookissakin ilmoittanut kotipaikakseen Rantakylän. Vaikka punk-meininkiä riittää, ei levy ole monotoninen tai tylsä. Esimerkiksi levyn parhaimmistoon nopeasti kipuava No Regrets syventää levyn kokonaiskuvaa huomattavasti rauhallisella kehittelyllään. Soitto ei levyllä ole erityisen punk ainakaan siinä mielessä, että jäsenet Arg Kinnunen (laulu, kitara), Jukka Silvennoinen (laulu, kitara), Ari Lampinen (laulu, basso) ja Kire Karppanen (laulu, rummut) hallitsevat soittimensa hyvin, eikä soitossa mennä sieltä mistä aita on matalin.

Vuonna 2010 perustettu bändi julkaisi Addiction-sinkun vuonna 2015. Lisäksi pitkäsoiton aloittavasta kappaleesta First Bullet löytyy video. Ja hauskasti muuten siltä brittiläiseltä Solid Wastelta löytyy biisi Stray Bullets. Siitäkin löytyy video netistä.

Siihen nähden kuinka valtava määrä tämän tyyppistä kitaravoittoista rokkia on tehty, jaksaa tätä kuunnella oikein hyvin. Mitään uutta ei kovinkaan paljoa tuoda pöytään, mutta visio, taito ja soittamisen ilo kohtaavat bändin musiikissa hienolla tavalla. Kuuntelen tämän tyyppistä musiikkia tätä nykyä todella vähän, mutta onhan se hyvin tehtynä hienoa. Jahka Solid Waste saa vähän enemmän julkaisuja ulos ja kilometrejä lasiin, niin oma ääni hahmottunee selkeämmin.