Rehtoripari aikoo synnyttää huippuyliopiston

Itä-Suomen yliopiston 7.10. valittua rehtorikaksikkoa Perttu Vartiaista ja Kalervo Väänästä odottavat kovat haasteet. Tehtävänä on nostaa Itä-Suomen yliopisto maailman 200. parhaan yliopiston joukkoon vuoteen 2015 mennessä. Viisivuotiskautensa rehtorit aloittavat vuodenvaihteessa. Pari vakuuttaa yhteistyön kantavan hedelmää.
Vartiainen uskoo, että tavoite saavutetaan, mutta kritisoi ranking-järjestelmää tutkimuspainotteisuudesta.
”Kun näitä rankingeja kuitenkin käytetään, niin niissä tulisi olla laajempi näkemys. Myös koulutuksen laatu täytyisi huomioida”, hän sanoo.
”Kansainvälisesti korkealaatuinen tutkimus ja julkaiseminen tärkeillä foorumeilla vaativat verkostoitumista ja rahoitusta. Suuri haaste on siinä, että myös koulutus on kunnossa. Meillä täytyy olla tyytyväisiä opiskelijoita, jotka työllistyvät hyvin”, hän painottaa.
Väänäsen mukaan tavoitteen saavuttaminen on vaikeaa, mutta mahdollista.
”Se vaatii monen asian onnistumista ja saumatonta yhteistyötä. En ole huolissani rankingin tutkimuspainotteisuudesta. Hyvä koulutus on välttämätöntä, että syntyy hyvää tutkimusta”, hän muistuttaa.
Yliopiston hallitus on luonnontieteellispainotteinen ja Väänänenkin on lääketieteen tohtori. Yhteiskuntamaantieteen professori Vartiainen ei silti suostu ottamaan harteilleen yhteiskuntatieteiden esitaistelijan viittaa.
”Ei se painotu. 11 rehtorivuoden aikana minulle ovat tulleet Joensuun yliopiston kaikki alat tutuiksi. Ehkä kuopiolaisten mieltä rauhoittaa Väänäsen nimitys”, Vartiainen arvioi.
”En näe, että tausta olisi enää rehtorin tehtävässä oleellinen. Rehtori on koko yhteisön edustaja”, Väänänen katsoo.
Vartiainen jatkaa rehtorin tehtävissä yliopiston vaihtuessa ympärillä. Toimipaikkana pysyy Joensuu. Väänänen tulee akateemisen rehtorin pallille Kuopion kampukselle Turun yliopistosta solubiologian professorin työstä.
”Savonlinna puolestaan jakautuu molemmille tehtävien mukaan. Savonlinnallekin tarvitaan kasvot sitä edustamaan, mutta tämän toteuttamisesta ei ole vielä keskusteltu”, Vartiainen kertoo.