Ravintola Kellari: Hämmentävän taiteen ilta

Kulttuurijaoston järjestämä Hämmentävän taiteen ilta perjantaina 13. maalikuuta oli konserttina toimiva, mutta hämmentävyyttä siinä ei ollut nimeksikään, vaikka dj sentään soitti jossakin vaiheessa historian hämäristä kaivettua Oscar H.O.T Quartetia. Hämmentävä-etuliitteestä onkin muodostunut Kulttikselle brändi, jonka turvin voi tehdä mitä vain. Tällä kertaa se oli konsertti aiemmin päivällä olleen muun taiteen huipennukseksi.

Pieni ja outo kulttuuri kaipaisi kipeästi näkyvyyttä. On sääli, että se ei istu taloudellista tehokkuutta ja kilpailukykyä painottavaan nykymalliseen kulttuurituotantoon. Kun Kulttuurijaosto ja koko ylioppilaskunnan kulttuurisektori pakotetaan perustelemaan olemassa oloaan, ei se jätä tarpeeksi varaa riskien ottoon. Aikoinaan kaksipäiväiselle Hämmentävän musiikin festivaalille otettiin esiintymään lähes mitä tahansa. Suuri osa siitä oli ehkä kaupallistamisen näkökulmasta täyttä roskaa, mutta joukosta siivilöityi helmiä. Esimerkiksi kelpaa edellä mainittu Oscar H.O.T Quartet, joka hankki festivaalilta levytyssopimuksen ja julkaisi kaksi levyä.

Hämmentävän taiteen illassa joensuulainen punk-bändi Pentilän saha teki näyttävän comebackin ennen kuin kukaan ehti huomata orkesterin kadonneen minnekään. Ilmeisesti taiteelliset erimielisyydet olivat harventaneet orkesterin rivejä, sillä myös uuden Peniksen vuosi –levyn julkaisukeikkana toimineessa aktissa lavalla nähtiin vain Ville Karttunen ja Miihkali Jaatinen.
”Nyt bändiin on kuorittu kermat päältä”, kommentoi Jaatinen keikan jälkeen.

Heko ja Hurjat pojat näytti ja kuulosti samalta, miltä Franz Ferdinandin voisi kuvitella kuulostavan sen jälkeen, kun heitä olisi hakattu tunti mailalla päähän. Tämän tarkoitan hyvälllä. Yksinkertainen ja naivistinen nörttirock ilman turhaa pelleilyä kuulosti itse asiassa todella hyvältä.

Plutonium 74 oli hiukan pakottamalla saatu sovitettua hämmentävään muottiin. Orkesteri tarjoili silti hienon keikan ja mukava poljento taustalaulaja-viulisteineen jätti illasta hyvän mielen.

Kuvia illasta:
plutoniumheko_ja_hurjatpentilan_saha