Rauta-aika Kolilla vuonna 2017

Kai Paavilainen ja Emiilia Kosonen näytelmän esitysmaisemissa Kolilla.

Osaksi kollektiivista muistia nivoutunut tv-sarja Rauta-aika kohautti ja jakoi voimakkaasti mielipiteitä. Teatteri Väkivahva tekee todellisen kulttuuriteon ja esittää siitä näytelmätulkinnan Kolilla Suomen itsenäisyyden juhlavuonna 2017. – Pasi Huttunen, teksti & Jaakko Kukkonen, kuva

Kalle Holmbergin ohjaama Ylellä vuonna 1982 esitetty draamasarja Rauta-aika Paavo Haavikon tekstistä herätti aikanaan voimakkaita tunteita ja jakoi jyrkästi mielipiteitä. Se on kulkeutunut osaksi ainakin yhden sukupolven kollektiivista muistia. Nyt Teatteri Väkivahva syyllistyy todelliseen kulttuuritekoon ja esittää Seija Holman näytelmäksi dramatisoiman teoksen Kolilla vuonna 2017. Näytelmä sai kantaesityksensä Pyynikin kesäteatterissa vuonna 2011.

”Häkellyttävä, oman aikamme kipeitä ilmiöitä toteen näyttävä vimma estää katsojaa heittämästä aivojansa narikkaan. […] Rauta-aika herättelee ja ravistelee. Vain elämännälkä pitää meidät hengissä. Ovi, sänky ja hauta – nämä kolme – ottavat meidät aina vastaan. Jokainen meistä mahtuu niihin ja niiden kautta kuljemme kukin oman elämäntiemme, niin minne?” innostui kriitikko Jorma Pollari hehkuttelemaan Kari Heiskasen ohjausta ja Holman dramatisointia Pyynikissä.

TV-sarja sai vuonna 1982 Telvis-palkinnon sekä Jussi-palkinnon parhaasta lavastuksesta, ja sen kolmas osa palkittiin vuonna 1983 Prix Italia -draamapalkinnolla. Rauta-aika on esitetty parissakymmenessä maassa ja se on Ylen parhaiten ulkomaille myynyt draamasarja.

”Rauta-aika kunnioittaa itsenäisen Suomen historiaa ja luontoarvoja. Kansallismaisema esityspaikkana korostaa ja toimii kontrastina tulkinnan teemoille ahneus, itsekkyys ja toivo. Ajatus Rauta-ajasta Kolilla kypsyi vuosien saatossa halusta löytää teksti ja tarina tuohon lähes pyhään maisemaan”, teoksen ohjaava Kai Paavilainen kuvailee.

Teoksen taiteellisessa tuotantoryhmässä ovat mukana koreografi Ari Numminen, muusikot Petri Tiainen ja Hannu Porkka, lavastaja Emiilia Kosonen, pukusuunnittelija Laura Dammert ja äänisuunnittelija Miikka Ahlman. Tuotannon graafisen ilmeen suunnittelee Jaakko Kukkonen. Sen tuottaa kulttuurikoordinaattori Maari Hämäläinen-Koljonen. NÄyttelijäkiinnityksistä luvataan kertoa keväällä 2016. Väkivahvan Rauta-aika on valittu osaksi Suomen itsenäisyyden 100 -vuotisjuhlavuoden 2017 ohjelmaa.