Ratsia: 1979–1981

Ratsian parhaat

Kitaristi/laulajaansa Jyri Honkavaaraan voimakkaasti henkilöitynyt pihtiputaalainen Ratsia ehti olemassaolonsa aikana julkaista kolme pitkäsoittoa. Niistä vuoden 1979 Rubberduck Jonesin tuottama nimetön debyytti sekä seuraavana vuonna ilmestynyt, Vaavin Kari Hipposen tuottama Elämän syke ovat kotimaisen punkin/uuden aallon kiistattomia merkkipaaluja.
Vuonna 1981 äänitetty ja seuraavana vuonna julkaistu Jäljet edusti jo tyylillisesti täysin uudistunutta yhtyettä. Vuonna 1995 ilmestynyt 22 kappaleen kokoelma kuorii kermat päältä Ratsian tuotannosta.

Yhtyeen debyyttialbumi oli niin vahva kokonaisuus, että vaikka edustuksensa on kattava (mukana ovat muun muassa klassikot Mä haluan re-aktion, Päästäkää mut irti, Yksin, Clash-suomennos 48 tuntia sekä upea päätösraita Me noustiin kellareistamme) jää kaipaamaan ainakin New York Dollsille omistettua raitaa Kaatopaikan enkelit. Lontoon skideistä mukana on raaempi singleversio ja myös sen b-puoli Kassapäät on asianmukaisesti sisällytetty kokoelmalle.
Kakkospitkäsoitto Elämän syke jäi ilmestymisaikanaan turhan vähälle huomiolle. Tällä kokoelmalla siltä on mukana ainoastaan terävin kärki, eli erinomainen nimikappale, legendaarinen singlehitti Täältä tulee yö, basisti Rudi Lukkarisen paras tuotos Rudi’s Reggae sekä avausraita Ruumis ja sielu.

Parhautta albumilla edustavat lisäksi todella kaunis rakkauslaulu Päiviä ja öitä sekä positiivinen manifesti Täynnä elämää. Harvinaisempaa herkkua on tarjolla Tämä hetki ja tulevaisuus-singlen b-puolen Älä näytä, että pelkäät ansiosta. Sen ykköspuolesta kuullaan energinen livetulkinta alun perin Metropolis-triplalta ja samaiselta Tavastian-keikalta mukana on myös tiukkoja coverversioita, joista parhautta edustavat Damnedin New Rose, Kingsmenin näkemyksenä tunnetuin garageklassikko Louie Louie sekä Iggy & The Stoogesin Raw Power.

Tyylillisesti uutta Ratsiaa edustaa singlen Eilisen jälkeen/Hiljaisuus molemmat puolet. Ratsian kolme pitkäsoittoa ovat saatavilla cd-formaatissa.
1979–1981 voi kuitenkin toimia tyylikkäästi ensikosketuksena yhtyeen hienoon, koskettavaan ja puhuttelevaan musiikkiin. RIP Jyri Honkavaara.

Jyri Honkavaara 16. tammikuuta 1960 – helmikuu 1997