Ranskan korkeakoulutus kilpailusta yhteistyöhön

Eurooppalaisen korkeakoulutuksen trendi on kulkenut kohti kilpailukyvyn korostamista ja yhdessä tuotetun tiedon rajaamista yksityiseen käyttöön, mutta nyt Ranskan tuore presidentti Francois Hollande näyttäisi haraavan vastaan. Hän haluaa siirtyä korkeakoulutuksessa kilpailusta yhteistyöhön. Edellinen presidentti Nicolas Sarkozy pyrki hilaamaan ranskalaisia yliopistoja ylöspäin kansainvälisissä rankingeissa kilpailuttamalla korkeakoulutusta antavia laitoksia keskenään.

Jos Hollanden tavoitteet realisoituvat, on kyseessä melkoinen paradigman muutos, joka heijastuu koko Eurooppaan.
”Yhteistyön täytyy tulla kilpailun tilalle. Ranskan polttavin ongelma on tulevaisuuteen valmistautuminen ja se, kuinka kohtelemme tulevia sukupolvia”, Hollande muotoilee.
Hän painottaa, että Ranska on pudonut kuluneen vuosikymmenen aikana sijalta neljä sijalle 15 OECD:n vertailuissa.
Hollande aikoo myös helpottaa Ranskassa opiskelevien ulkomaalaisten opiskelijoiden asemaa, joiden olot huononivat edellisen presidentin kaudella, jolloin tiukentuneet säännökset ajoivat paljon kv-opiskelijoita pois Ranskasta.

Hollande aikoo lisäksi avata uudelleen keskustelun yliopistojen autonomiasta, jonka tällä hetkellä määrittelee vuoden 2007 laki.
”Kysymys ei ole autonomian pois ottamisesta, vaan demokraattisemmasta hallinnosta ja sellaisen rahoitusmallin kehittämisestä, joka ei lisäisi eriarvoisuutta.”
Ranskalainen tutkjoiden liitto SNCS-FSU toivottaa Hollanden linjaukset tervetulleeksi. Myös ranskalaisten opiskelijoiden edunvalvoja Confédération Etudiante antaa tukensa Hollanden näkemyksille ja hoputtaa toimimaan.

Alkuperäinen uutinen: New socialist president pledges to help poor and foreign students