Rakkaudesta

Teksti: Ari J. Tervashonka

Kaipaavan odotuksen autiomaassa rakkaudeton on janoinen. Kunnes se tapahtuu. Kainoudella kiedottu kohtaaminen, joka värittää maailmaa uusilla merkityksillä. Se, miten pienistä hennoista nyansseista muodostuu suurien merkitysten tulva kahden ihmisen välillä, on samaan aikaan normaalein ja mystisin asia rakkaudessa. Innostuneisuuden ja vastavuoroisen empatian jakamisen kautta syntynyt hyvä sysii ihmisiä toistensa luo. Ovatko kyseessä ihmisyyden kahleet, vai olemmeko enemmän kuin osiemme summa?

Kysymystä on vaikea ajatella jos sydän pumppaa sulaa meripihkaa ja tuntee kulkevansa maailmassa vaikeuksien harsojen läpi vapaasti. Maailman värit näyttävät kirkkaammilta, kehollinen tunne arka ja vilpitön. Rakkaudella täytetty ihminen muistuttaa läheisesti luonnonvoimaa, ilman pidäkkeitä, ilman tahtotilaa pysähtyä ja ilman halua käyttää loppumattomalta tuntuvaa energiaa.

Jotta voi elää rakkauden tarjoamia mahdollisuuksia eteenpäin, tunteminen ja toisen tuntemus on tietona ja tunteina yhteisen turvallisuuden tae. Rakkauden aloittaman suhteen talossa täytyy olla kivijalka. Jos suhde on kuin puuhun rakennettu maja, maailman tuulet lennättävät sen ennen pitkää takaisin alas pilvistä. Tiedollinen, tunteellinen, emotionaalinen ja empaattinen. Suhteen turvan vartijoilla on monia nimiä. Niiden riittävyys ihmisten välillä sanelee suhteen yleistä turvallisuutta.

Suhteen turvat eivät ole verrattavissa keskenään. Jokainen suhde on tältäkin osalta uniikki kokonaisuus. Jokainen kasaa toisen tietoisuuden palasia toisilta mosaiikin tavoin. Paljon riippuu avoimuudesta, saammeko kokonaisuudesta selvää. On ihmisiä, jotka antavat toisille persoonana paloja hitaasti. Heidän sydämensä hiljaisessa hoivassa lepäävät persoonan salaisuudet.

Toisilla persoonan kappaleita varisee elämän tielle joka päivä. Aurinkoisin silmin nämä ihmiset kohtaavat auliisti maailman silmästä silmään välittömällä ja reilulla otteella. Nämä molemmat ihmiset voivat tietää hyvin keitä he ovat ihmisinä. Rakkaudessa voi kulkea maailmassa omana itsenään. Kun kuulet sen tunteen ensimmäiset nuotit, jotka saavat sydämen itkemään lyijyn ulos, olet kohdannut aidosti ihmisen.
Hyvää syksyn alkua lukijoille, toteuttakaa itseänne.

Kirjoittaja on filosofi, tieteilijä ja taiteilija.