Rakkaudesta kauniisti ja turvallisesti

Joensuun yliopiston kuoron levy Rakkaudesta Laulu on tyylikäs levy. Turvallinen, perinteisiin nojaava ja melko riskitön, mutta tyylikäs. Hienostunut tunnelma läpäisee koko tuotannon aina kansitaiteesta kappalevalintoihin ja tulkintaan saakka. Levyltä löytyy sellaisia klassikoita kuin Romanssi, Nocturne tai Sinua, sinua rakastan. Muutkin ovat levyn nimen mukaisesti romanttisia rakkauslauluja.
Kuoron äänien moneuteen laulaminen rakkaudesta istuu hienosti. Kuoro ja kuorolaiset itsekin muistuttavat joka kerta julkisuuteen päästessään muistuttaa yhteisöllisyden ja yhteen hioutumisen arvosta kuorotaiteessa ja kuorossa olemisessa. Kuorohan on organisaationa lähes sotilaallinen. Kaikki pyrkivät täydelliseen suoritukseen, jotta yksi ääni ei erottuisi joukosta väärällä tavalla.
Kymmenet ihmiset tekevät valtavasti työtä yhteisen tavoitteen eteen. Esiintymisissään kuoro käyttää vieläpä yhteneväisiä univormuja, toki sentään sukupuolten eron alleviivaten. Rakkaudesta laulaminen siloittelee huolestuttavimmat särmät tästä kokonaisuudesta.

Kun kappalevalinnoista monet ovat niin klassisia ja vahvan aseman saaneita, on myönnettävä, että monesta on kyllä kuullut koskettavammankin tulkinnan. On kuitenkin aina kiinnostavaa kuunnella sitä tasapainottelua, johon Rakastettu klassikko -leiman kylkeensä saaneet kappaleet pakottavat.
Liikaa ei voi muuttaa, koska tulkintojen on oltava tarpeeksi tuttuja tehotakseen. Toisaalta sovituksesta ja tulkinnasta on pyrittävä tekemään edes jollakin tavalla uusi ja mielenkiintoinen, jotta se ylipäänsä kannattaisi tehdä. Sen voi kyllä sanoa, että Nocturne on lähes täysosuma.