Räjähtävä viihdepläjäys väistää suuret kysymykset

Puolustusvoimat ja samalla maailmanrauha on yksityistetty. Ainakin jos Iron Man 2 elokuvan Tony Starkia on uskominen. Stark Industries-yhtiön johtaja on ensimmäisestä Iron Manista muuttunut entistä itsekkäämmäksi ja narsistisemmaksi. Alussa herää kysymys että ansaitseeko mies, jonka elämäntyyli pyörii kauniiden naisten, juhlimisen ja hullunrohkeiden tempausten ympärillä Iron Man-asun mukanaan tuoman vallan. Liikutaan supersankaritarinoiden ikuisuuskysymyksien äärellä, Teräsmiehestä lähtien: “Great power brings great responsibility.”

Starkin persoona ja aseteollisuus tarjoavat vain taustaa elokuvalle. Vallankäytön oikeutusta ei kyseenalaisteta, eikä minkäänlaisia kansainvälisiä kriisejä Starkin väitteen oikeutusta mittaamaan tulekaan. Sen sijaan Iron Man 2 keskittyy yksilöiden väliseen kamppailuun. Tony Starkia vastassa ovat asealalla hänen kanssaan kilpaileva Justin Hammer, sekä kostoa hautova tiedemies ja entinen rangaistusvanki, Ivan Vanko. Asioita sekoittavat vielä Starkin ongelmat sydäntään ylläpitävän generaattorin kanssa. Jos sen korjaaminen ei onnistu, uhkaa verenmyrkytys.

Saattaa kuulostaa liian vakavalta kesäelokuvaksi tähän mennessä, mutta Iron Man 2 on täynnään kevytmielistä huulenheittoa ja varsin viihdyttävää toimintaa. Elokuvan ehdoton vahvuus ovat kuitenkin näyttelijät. Robert Downey Junior on herkullista seurattavaa Tony Starkkina. Sam Rockwell Justin Hammerina tuo myös rooliinsa ylimääräisen säväyksen komiikkaa.

Osa sivuhahmoista on elokuvassa luultavasti vain sarjakuvan faneja ja pakollisen jatko-osan petausta varten. Scarlett Johanssonin esittämä Musta Leski esimerkiksi. Aluksi hän näyttää olevan elokuvassa vain mieskatsojia varten, mutta on hahmossa hieman syvyyttäkin. Miesten olettaisi tosin varovan tuijottamista jo valmiiksi pahoja enteilevän nimen perusteella. Tony Starkin aisapari Pepper Potts on kuitenkin tärkein naishahmo.

Elokuvan nostaa keskiverron Hollywood-toiminnan yläpuolelle asiansa osaava näyttelijäkaarti ja onnistuneen koominen ote. Toimintakohtauksetkin toimivat paremmin kuin ensimmäisessä osassa (Ainakin ensimmäisen elokuvan lopputaistelua ajatellen). Kaiken kaikkiaan viihdyttävä kokemus, joka vie kesän räjähtävään alkuun.