Pyöräkulkue edistää pyöräilyä Kuopiossa

Teksti ja kuvat: Pasi Huttunen

Pyöräkulkue pyrkii lisäämään tietoisuutta pyöräilystä ja sen eduista Kuopiossa 7. toukokuuta kello 13. Kulkue lähtee Kuopion torilta, pyörii keskustassa ja suuntaa sitten Savilahdelle.
”Yliopiston suunta on valittu siksi, koska Kuopion suunnitelmat Savilahden alueen kehittämiseksi tulevat kasvattamaan liikennettä ja yksi merkittävimmistä liikennemuodoista jo nykyään on pyöräily sekä kulkumuoto-osuuden, välityskyvyn että nopeuden suhteen keskustasta Savilahdelle ja toisinpäin”, kuopiolainen pyöräilyaktiivi Ari Paanala kertoo.

Paanala haluaa päästä eroon esimerkiksi liikennelähentelyksi kutsumastaan ilmiöstä, jossa pyöräilijä ohitetaan autolla 20-50 sentin päästä. Tilanne voi olla vaarallinen jos nopeutta on jopa 40 kilometriä tunnissa ja pyöräilijä on ahdistettuna auton ja katukiveyksen väliin.
”Jokainen meistä voi miettiä, että menisikö lähimpänä olevan ihmisen luokse noin 20 sentin päähän”, hän toteaa.
Hän muistuttaa, että myös pyöräilijöiden olisi kerrattava väistämivelvollisuuksia. Hän myös painottaa, että jalkakäytävällä ajo on kiellettyä.
”Se ei tee hyvää pyöräilijöiden maineelle, vaikka on monesti seurausta autoliikenteen aiheuttamasta pelosta.”

Kulkueeseen voi liittyä kuka vain millaisella pyörällä tahansa. Kierroksen päätteeksi siirrytään Kuopion korttelimuseoon kahville.