”Portin” kustannukset noin 25 milj. euroa – hanke ISYY:ltä kehitysyhtiölle ehkä jo tänä keväänä

Teksti ja kuvat: Anton Rinta-Jouppi
Ilkka Kakko visioi suuria harppauksia Joensuun kampuksen kehittämisessä.

Oma Koti Kullan Kallis (OKKK) -hanke on saanut tuulta alleen, kun marraskuussa aloittanut konsultti Ilkka Kakko on päässyt töihin. Hänen mukaansa ylioppilaskunnalta tarvittaisiin rahoitusta jopa viisi miljoonaa euroa.

Kevään aikana rakennusprojektin painopisteeksi on muodostunut ”Portti” nimellä kulkeva rakennushanke.
”Suunnittelemme sitä Joensuun kampukselle Haltia rakennuksen läheisyyteen. Kaavoitus vahvistetaan todennäköisesti vuonna 2018. Suunnitelmissa on esimerkiksi liiketiloja kuten parturi, kauppa tai klubi, opetustiloja, opiskelija-asuntoja ja kokoustiloja. Mitään tosin ei ole vielä lopullisesti päätetty, sillä rahoitus, jota tarvitaan noin 25 milj. euroa, on vielä auki. Tästä summasta ainakin 20 prosenttia eli 5 miljoona euroa, pitäisi tulla ISYY:ltä oman pääoman ehdollisena rahoituksena ja loput esimerkiksi lainan avulla. Omaa rahoitusosuutta voitaisiin rahoittaa myymällä liiketiloja tai myymällä puolet opiskelija-asunnoista. Liiketiloille löytyy kyllä kysyntää paikallisilta yrityksiltä. Opiskelija-asunnoista taas voisi olla kiinnostunut esimerkiksi hollantilainen yritys Student Hostel”, konsultti Ilkka Kakko sanoo.

Oleellinen tekijä hankkeen etenemisen kannalta on SYK, sillä sen tontille rakennus tulisi.
”SYK ei neuvottele mistään, ennen kuin laskelmat ja selvitykset ovat paperilla. Tavoitteenani on saada ne tehtyä toukokuun loppuun mennessä, kun nykyinen sopimukseni loppuu”, Kakko suunnittelee.
Rakennusprojektin vetämistä varten ISYY:n hallitus on ottanut vanhan osakeyhtiön käyttöön. Varsinainen kehitysyhtiö siitä aiotaan tehdä seuraavassa edustajiston kokouksessa, kertoo ISYY:n hallituksen varapuheenjohtaja Matti Nivala:
”Osakeyhtiölle pitää perustaa uusi toimiala, jotta se voi aloittaa toimintansa. Lisäksi edustajiston pitää päättää siitä, miten ja ketkä yhtiön hallitukseen valitaan”.

Edustajiston tulisi Nivalan mukaan käydä myös keskustelu kehitysyhtiön roolista tulevaisuudessa.
”Tietty autonomia kehitysyhtiöllä on mielestäni tärkeää. Edustajisto voisi päättää isoista linjoista, mutta kaikki muu kuuluisi sitten kehitysyhtiön vastuulle. Syy tähän on edustajiston nopea vaihtuvuus ja sen mukanaan tuoma epävarma päätöksenteko. Tämän takia yritykset ja pankki eivät halua tehdä yhteistyötä ISYY:n kanssa, vaan sen alaisuudessa toimivan yrityksen kanssa.”

Opiskelijayrittäjyys uuteen nousuun

OKKK:n alle on syntynyt myös pienempi kampuskehittämishanke. Kampuksen kehittämishankkeen päävetäjä, konsultti Ilkka Kakko, kertoo yllättäen, että kampushankkeen toiminnallinen päätavoite on muuttunut opiskelijayrittäjyyden tukemiseksi:
”Tarkoituksenamme on perustaa tänä keväänä Joensuuhun Competence Platform -yhteisö. Pyrimme löytämään yrittäjyydestä, ideoinnista ja projekteista kiinnostuneen ”heimon”, jolle löytyisi oma tila tukikohdaksi. Lisäksi otamme käyttöön Part-Up -sovelluksen. Mukaan halutaan myös AMK-opiskelijoita ja Joensuu Entrepreneurship Society:n jäseniä. Tavoitteena on ainakin 300 hengen ekosysteemi. Kuopioon Part-Up saataisiin myös ensi syksyyn mennessä.”
Competence Platformilla on myös toinen tärkeä tehtävä, kertoo Matti Nivala:
”Se voisi tuottaa ideoita kampuksen kehittämiseen. Esimerkiksi Porttia voidaan ideoida tämän avulla.”
Itse Part-Up -sovellus on tämän vuoden ilmainen, mutta maksaa jatkossa.
”Hinta on 7500 euroa per vuosi”, Nivala tarkentaa.

Kommentti | Mutta mitenkäs ne itse asunnot?
Kampuskehittäminen tähtää opiskelijayrittäjyyden synnyttämiseen, mikä on hieno ja tavoiteltava asia. Ylioppilaskunnan aloittaman projektin tarkoitus oli kuitenkin alun perin opiskelija-asuntojen rakentaminen ja siitä nimikin – ”Oma Koti Kullan Kallis”.
Päävetäjä Ilkka Kakko toteaa nyt, että ”OKKK on jäänyt hieman taka-alalla ja ne opiskelija-asumisen uudet muodot tulisi siinä Portin yhteydessä. En näillä aikamääreillä ja raameilla ehdi tehtävässäni siihen oikein muuten vaikuttamaan”. Kuopiossa projektia viivästyttää kaavoituksesta tehty valitus.
Opiskelija-asunnot eivät ole ehkä maailman paras bisnes, mutta sitä ISYY lähti vuonna 2015 jäsenilleen tavoittelemaan. Siihen oli selkeä syykin: asunnoista on huutava pula ja tilanne vaikeutuu vuonna 2018, kun Savonlinnan kampus siirtyy Joensuuhun. Tämä olisi syytä pitää kirkkaana mielessä, kun visioidaan tulevaa.