OPISKELIJAPOLITIIKKA – Poliittisten opiskelijajärjestöjen puheenjohtajat pitävät edustajistovaalien äänestysprosentin laskua huolestuttavana ja suuntaavat samalla piikin vaaleissa jyränneille poliittisesti sitoutumattomille ryhmille. Poliittisten edustajapaikat vähenivät kolmellakymmenellä edellisistä vaaleista.
Nyt poliittisilla on valtakunnallisesti 103 paikkaa 425 edustajistopaikasta. Valtakunnallinen äänestysprosentti oli 24,96, kun se vuonna 2011 oli 29,6. Maan alhaisin äänestysprosentti 17,4 oli ISYY:ssä.
”Kehitys on todella huolestuttava. Nuorten politiikan pelko ja jopa vastaisuus heijastuu ylioppilaskuntien vaalien tuloksista. Nyt korkeakoulujen on aika toimia, käytäville tarvitaan lisää väriä ja aktiivista yhteiskunnallista keskustelua. Nuoret, jotka eivät äänestä omassa ylioppilaskunnassaan eivät todennäköisesti äänestä muissakaan vaaleissa”, puheenjohtajat huolehtivat.
”Opetus- ja kulttuuriministeriön sekä korkeakoulujen tulee kannustaa nuoria osallistumaan poliittiseen toimintaan aktiivisesti. Opintoaikojen tiukentamissuunnitelmat ja nuorten hoputtaminen työelämään heikentää opiskelijoiden osallistumismahdollisuuksia entisestään. Mitä teemme kun yksikään nuori ei voi, eikä halua osallistua arvokkaaseen ja yhteiskuntaa rikastuttavaan järjestötoimintaan?”
Poliittisten opiskelijajärjestöjen mukaan korkeakouluopiskelijoilla on liian vähän tietoa poliittisten opiskelijajärjestöjen toiminnasta ja tärkeydestä.
”Politiikan väärinkäsittäminen ja leimaantumisen pelko on lisääntynyt.”
Kannanotossa ovat mukana KD Nuorten puheenjohtaja Lauri Kangasniemi, Keskustan opiskelijaliiton puheenjohtaja Jirka Hakala, Vasemmisto-opiskelijoiden puheenjohtaja Antti Kettunen, Kokoomuksen Opiskelijaliitto Tuhatkunnan Puheenjohtaja Akseli Hakala, Liberaalien Opiskelijoiden puheenjohtaja Elin Blomqvist, Perussuomalaisten Nuorten puheenjohtaja Simon Elo, Sosialidemokraattisten opiskelijoiden puheenjohtaja Anette Karlsson sekä Vihreiden nuorten ja opiskelijoiden liiton puheenjohtajat Veli-Matti Partanen ja Maria Ohisalo.