Poliisi tyhjensi Uuden kulman taas kerran

Poliisi tyhjensi keskiviikkoaamuna Uuden kulman jälleen kerran. Tietoon ei ole tullut uusia perusteluja häädölle. Valtaajien tekemä kuntalaisaloite, jossa vaaditaan kaupunkia antamaan talon Väen taloksi oli kaupunginhallituksessa 18.5. ja sen käsittely on kesken.

Tiistaina iltapäivällä vietettiin Uudella kulmalla toimintapäivää, jonka yhteydessä olleessa infotilaisuudessa Juhana Venäläinen kertoi kuntalaisaloitteesta. Tilaisuudessa pitivät kommenttipuheenvuorot paikallishistorioitsija Heikki Tarma ja kulttuuripolitiikan dosentti Simo Häyrynen YTT.

Tarma kertoi puheenvuorossaan seikkaperäisesti talon historiasta, joka ulottuu lähes yhtä kauas kuin Joensuun kaupungin historia. Hän toivoi lämpimästi, että puutalot pihapiireineen säilytettäisiin kertomassa menneisyydestä. Häyrynen puolestaan kummasteli kaupungin hiljaisuutta valtausasiassa.

”Aiemmissa valtauksissa kaupunki on ottanut nopeasti hyvin kielteisen ja jopa moralisoivan kannan valtauksiin. Nyt kaupungin hallinnossa ilmeisesti vallitsee asiasta suurempi erimielisyys”, hän totesi.

Hän myös ihmetteli asiaa Joensuun kaupungin imagon kannalta, sillä kaupunki haluaa virallisissa kannanotoissaan nimenomaan profiloitua nuoriso- ja kulttuurimyönteiseksi kaupungiksi.

Tilaisuuteen oli kutsuttu paikalle myös kaupunginvaltuutetut, joista paikalle saapui kaupunginvaltuuston ensimmäinen varapuheenjohtaja ja kaupunginhallituksen varajäsen Pertti Ahtiainen (kesk.) sekä kaupunginvaltuutettu Anni Järvinen (vas.).

Ahtiainen ei suoraan ottanut kantaa valtausta vastaan, mutta painotti, että talossa oleskellaan laittomasti. Lisäksi hän epäili, että valtaajien resurssit eivät riitä talon ylläpitoon ja kunnossapitämiseen. Anni Järvinen puolestaan kannatti valtausta voimakkaasti ja painotti, että tämä on yksi tärkeimmistä asioista, mitä Joensuussa on tapahtunut pitkään aikaan.

Poliisin tyhjentäessä talon he poistivat paikalta viisi valtaajaa, jotka poistuivat rauhallisesti. Valtaajat kummastelevat mediaan levinnyttä tietoa, jonka mukaan poliisi joutui taloa tyhjentäessään murtamaan valtaajien talon ulko-oveen asentaman lukon. Valtaajien toimesta ei taloon ole asennettu ainuttakaan lukkoa.

”Poliisi on murtanut kaupungin oman lukon, johon meillä ei missään vaiheessa ole ollut avaimia”, valtaajat ihmettelivät.