JOENSUU – Äärioikeistolaiset ilmoittivat Facebookissa jo reilusti ennen tapahtumaa harkitsevansa delegaation lähettämistä Jyväskylään. Uhkaavat kommentit kirjoitettiin tammikuun puolen välin tienoilla Joensuun Äärioikeisto Suomessa –kirjan esittelytilaisuuden Facebook tapahtuman seinälle. Järjestäjät ilmoittivat Pohjois-Karjalan poliisille uhkaavina pidetyistä kommenteista ja suojelupoliisille toimitettiin niistä myös ruudunkaappauksia. Poliisin päivittäistoimintaan saakka tieto ei ilmeisesti kulkeutunut, Jyväskylän poliisista puhumattakaan.
Jyväskylässä isku kirjan esittelytilaisuuteen tulikin poliisin mukaan yllätyksenä.
Pohjois-Karjalan poliisilaitoksen apulaispäällikkö Pentti Nurminen kertoo, että poliisin tietoon ei ole tullut mitään, mikä erityisesti olisi saanut huolestumaan.
”Meidän päivittäistoimintaa koskevaan listaamme on tilaisuus Joensuussa 18. päivä kirjattu, mutta huolestuttavasta Facebook-kirjoittelusta ei päivittäistoiminnasta vastanneille tullut tietoa. Supon edustaja oli sanonut, että heidän tiedossaan ei ollut uhkia”, hän kertoo.
”Jos jotain uhkaa on tiedossa toisen poliisilaitoksen alueelle, niin tokihan tiedon välitämme, mutta nyt sellaista tietoa ei ollut.”
Tapahtuman seinällä puhutaan lähinnä islamofobian rakentamiseen keskittyneestä löyhästä Finnish Defence League -liikkeestä. Tilanteen tulkintaa hankaloittaa se, että rasistiset hyökkäykset on yhdistetty Suomen vastarintaliikkeeseen, joka ilmoittaa tavoitteekseen taistella monikulttuurisuutta vastaan ja palauttaa Suomeen ”perinteisempi ja autoritaarisempi yhteiskuntajärjestys”. Sisäministeriön mukaan se on ”organisoituna, demokratianvastaisena ja militanttina liikkeenä potentiaalisesti vaarallinen”.
Uljaan käsiinsä saamista ruudunkaappauksista selviää, että tapahtuman seinällä kirjoitettiin vastaukseksi äärioikeistolaisille esitettyyn kehotukseen tulla paikalle keskustelemaan: ”Oliko tämä kutsu? Valitettavasti ei nyt pääse Joensuuhun, mutta toki voidaan harkita FDL:n (Finnish Defence League) delegaation saapumista Jyväskylän vastaavaan tilaisuuteen. Siinähän sitä voisi kysellä niin sanotusti typeriä hiukan puolin ja toisin”. Toisaalla tapahtuman FB-seinällä tapahtuma tuomitaan valtiopetokseksi ja puhutaan esimerkiksi ruumissäkeistä. Lisäksi julistetaan, kuinka ”rajatonta maahanmuuttoa vastustettiin ennen asein, kuten vuonna 1918, 1939-1944.”
Ennen tätä esimerkiksi Dan Koivulaakso oli jo joutunut kaasuhyökkäyksen kohteeksi, ja myös Pride-kulkue oli joutunut hyökkäyksen kohteeksi. Lisäksi Jyväskylän tapahtuma järjestettiin samana päivänä, jolloin Adolf Hitler nousi valtaan 80 vuotta sitten.
Sisäministeriö toteaa tilannekatsauksessaan, että ”väkivaltaista ekstremismiä ilmenee kuitenkin paikallisesti ja yksilötasolla esimerkiksi äärioikeiston käyttämässä väkivallassa”, vaikka toteaakin, että ”ääriliikkeistä johtuva laajamittaisen väkivallan riski yhteiskunnassamme pieni tällä hetkellä”. Sama raportti huomauttaa myös, että ”väkivaltaisen ekstremismin hiljainen hyväksyminen tai tunnistamattomuus voi luoda kasvupohjaa yhä vakavammille rikoksille ja toiminnalle”
Nurminen kertoo noteeranneensa tiedotusvälineistä, että Dan Koivulaakso joutui viime heinäkuussa kaasuhyökkäyksen kohteeksi.
”Mutta en osannut yhdistää sitä tähän. Päivittäistoiminnan listassa on parikymmentä tapahtumaa. Jos Joensuussa nyt olisi tällainen tapahtuma tulossa, niin toki varautuisimme.”