Poistetaanko kulttuurikahvila laajenevan keskustan tieltä?

Teksti ja kuvat: Tähti Oksanen
Heikki Piirainen kuuluu Kulttuurikahvila Laiturin perustajiin.

Toukokuussa tulee kuluneeksi vuosi siitä, kun Kulttuurikahvila Laituri aloitti toimintansa Joensuun rautatieasemalla. Entisen asemaravintolan historiallisessa puurakennuksessa sijaitsevaa kahvilaa pyörittää vapaaehtoisperiaatteella toimiva osuuskunta.
”Tämä rakennus on olennainen osa Laituria”, kertoo osuuskunnan perustajajäseniin kuuluva Heikki Piirainen. Viime vuosien vuokralaisista Laiturin toiminta on lähimpänä rakennuksen alkuperäistä käyttötarkoitusta, eli asemaravintolaa. Junamatkustajat ovatkin Piiraisen mukaan kiitelleet sitä, että paikalla on nyt viihtyisä kahvila. Osuuskunta haluaa vaalia rakennuksen historiaa, ja talven aikana kahvilassa on kerätty ihmisten muistoja talosta.
”Vanhimmat muistot ovat 50-luvulta”, Piirainen kertoo.
”Eräs muistelija palautti tänne aikoinaan asemaravintolasta varastamansa kolpakon.”
Laiturissa on kulttuuritapahtumia viikoittain, Piirainen kertoo. Tilava puutalo mahdollistaa monenlaisten tapahtumien järjestämisen. Halpa vuokra ja se, että Laituria saa vuokrata myös työtä vastaan, on poikinut runsaasti erilaisia tilaisuuksia elokuvailloista koko viikonlopun festareihin. Paikka onkin ainutlaatuinen juuri monipuolisuudessaan.
”Laiturilla järjestettyjä tapahtumia on hyvin vaikea kuvitella minnekään muualle. Ei täällä ole kauheasti yhtä hienoja paikkoja. Modernin liikekeskuksen sisälle toimintamme ei oikein soveltuisi”, Piirainen sanoo, ”Lisäksi tämä on kaupungin ainoa vegaanikahvila. Se on ollut monelle asiakkaalle tärkeää eikä tunnu tavan junamatkustajiakaan haittaavan.”

Parhaillaan nähtävillä olevassa asemanseudun kaavaluonnoksessa Laiturin rakennukselle uhkaa käydä kuten monille muillekin vanhoille taloille Joensuussa. Kaupungin kaavoitusarkkitehti Antti Rissasen mukaan kaavan taustalla on tavoite keskustan laajentamisesta joen toiselle rannalle. Kahdessa kolmesta ehdotuksesta Laiturin tilalla on uusia, jopa 12 kerrokseen kohoavia toimistorakennuksia. Kolmannessa vaihtoehdossa, matkailuun ja vapaa-ajanpalveluihin panostavassa ”Tivolissa” Laituri sekä aseman eteläpuolella sijaitseva makasiini säilytetään.
”Tivoli sai varsin hyvää palautetta yleisötilaisuudessa”, Rissanen kertoo,
”Tilaisuudessa keskusteltiin muun muassa siitä, että kerroksellisuus kuuluu keskustaan. Symmetrisen keskustan ajatus toteutuisi siinä vaihtoehdossa myös siltä osin, että vanhoja rakennuksia löytyisi molemmilta puolilta jokea. Alueen vanhoissa rakennuksissa on jo valmiiksi toimintaa, kuten kahvila Laituri ja entisessä asemapäällikön rakennuksessa toimiva Jukan Antiikki.”
Osuuskunnan toiminnan jatkumista asemalla rakennuksen säilyttäminen ei välttämättä kuitenkaan takaa. Heikki Piiraista mietityttää, mitä tapahtuu, jos talon omistaja vaihtuu.
”Ymmärtääkseni VR ei halua pitää kiinteistöjä, jotka eivät kuulu sen toimintaan. Riskinä voi omistajavaihdoksessa olla vuokrannousu.”

Piiraista surettaa myös Laiturin viereisen talon kohtalo, sillä sitä on ehdotettu purettavaksi kaikissa kaavaehdotuksissa. Piiraisen mukaan talo kuuluu aseman vanhimpiin.
Asemanseudun suunnittelu jatkuu, kun vaihtoehdot ovat olleet nähtävillä.
”Varsinainen kaavaluonnos tullee nähtäville loppukesästä 2016 ja kaavan ehdotusvaihe on vuodenvaihteessa”, Rissanen kertoo. Rakentaminen on mahdollista sitten, kun kaava on saanut lainvoiman, mutta sitä saattaa viivyttää Liikenneviraston suunnittelema ratapihan peruskorjaus, jolle ei ole vielä myönnetty rahoitusta.

Info

Aseman seudun kaavaa voi käydä kommentoimassa 29. huhtikuuta saakka osoitteessa: https://www.webropolsurveys.com/S/A7466767A2CD078D.par

Laiturin syntymäpäiviä vietetään keikkojen ja kahvien merkeissä maanantaina 2. toukokuuta sekä synttäribileissä keskiviikkona 4. toukokuuta. Keskiviikon esiintyjäkaartiin kuuluvat mm. improvisaatioryhmä Improstaatit, stand-up-koomikko Albert Kajava, DJ Hazy Days sekä yhtyeet BEARS, Matias Kangas & Lepositeet ja Luontokerho.