PKO:n vaaleja uhkaa politisoituminen

JOENSUU – Vaalitempauksessa Joensuun torilta osuuskaupan pääkonttorille marssinut Rumien ja yksinäisten PKO yrittää demokraattista vallankumousta Pohjois-Karjalan osuuskaupan edustajistossa. Karnevalismin hengessä Mielen-ilmaus ja äänten-osoitus –nimellä pidetty vaalitilaisuus vedettiin tahallaan yli. Banderolleissa vaadittiin esimerkiksi Seppo Rädyn eroa. Virallisesti ehdokasluettelossa lista D:nä tunnettu ryhmä muodostuu nuorista, suurelta osin isyyläisistä poliitikoista. Tilannetta kuvaa hyvin kokoomuslaisen Teemu Myllärisen toteamus vasemmistoliittolaiselle Juha-Pekka Reijoselle:
”Tää onkin varmaan ainut kerta, kun seisotaan yhteisessä rintamassa”

Karnevaalitunnelman takaa löytyy silti todellinen asia. Ryhmä vaatii osuuskaupalta avoimuutta ja listaa vaaliteemoikseen myös muidenkin kuin perheellisten huomioimista osuuskaupassa ja opiskelijan riiston lopettamista baaritiskeillä. Lisäksi PKO:n halutaan tekevän enemmän yhteistyötä kansalaisjärjestöjen ja ainejärjestöjen kanssa.
PKO:n osuuskauppa on tehnyt kaikkensa epäpolitisoidakseen vaalit, joissa sen edustajisto valitaan. Asiakasomistajia motivoidaan äänestämään rahanarvoisilla lahjoilla. Ehdokasluettelot ovat harvinaisen epäinformatiivisia. Listoilla ei ole nimiä vaan kirjain. Vaalien tulosta ei julkaista, siitä vain tiedotetaan listojen edustajille. Puolueiden nimet ja symbolit pidetään mahdollisimman kaukana, vaikka listojen kokoonpanosta voi toki päätellä paljon.

Salamyhkäisyys sai tragikoomisen juonteen, kun osuuskaupan työntekijä kielsi Uljaan toimittajaa kuvaamasta PKO:n tiloissa ja olisi myös halunnut tarkistaa, oliko tämä poistanut jo otetut kuvat. Kuvat ovat muistikortilla edelleen.
Rumien ja yksinäisten PKO on ehtinyt saamaan historiallisen paljon huomiota mediassa, jos vertaa käytännössä mihin tahansa muuhun listaan osuuskaupan edustajiston vaaleissa. Sen vaikutus heijastuukin Pohjois-Karjalaa laajemmalle, sillä eräs helsinkiläistynyt entinen Joensuun yliopiston ylioppilaskunnan aktiivi ilmoitti Rumien innoittamana asettuneensa ehdolle HOK-Elannon edustajistoon.

PKO:n edustajiston vaaleissa ehdolle asettuu yhteensä 285 osuuskaupan jäsentä eli asiakasomistajaa. Tämä on 22 enemmän kuin viime vaaleissa.
PKO:n vaaleissa on kaksi jäsenaluetta. Joensuusta valitaan edustajistoon 21 jäsentä ja muista toimialueen kunnista 19 edustajaa.

PKO:n vaalien äänestysaika jatkuu 26. maaliskuuta saakka. Äänestäneet saavat palkinnoksi pullakahvit, kahvipaketin tai limpparia.