Pirkka-Pekka Petelius pyrkii lähelle toista ihmistä

KULTTUURI – Näyttelijä Pirkka-Pekka Petelius on luonut sketsihahmoillaan liudan suomalaisten sanavarastoon pinttyneitä hokemia, mutta komediarooleihinsa juuttuneena näyttelijää tuskin pitää kukaan. Petelius on tunnettu roolin kuin rooliin taipuvana Suomen kansan hauskuuttajana ja itkettäjänä.

Näyttelijän intohimo työtä kohtaan loistaa kilometrien päähän hänen puhuessa hahmojensa rakentumisesta. Hän puhuu roolihenkilöistään kuin ne olisivat elossa. Petelius ei voisi olla kiitollisempi saadessaan tehdä unelmiensa ammattia.
”Olen todella etuoikeutetussa asemassa, että olen saanut ja saan edelleen elää sitä elämää mitä rakastan. Moni ei saa. Tämä on harvinaisempaa kuin tavanomaisempaa”, Petelius sanoo.

Petelius on kadehdittavan onnellinen saadessaan tehdä sitä, mitä oikeasti rakastaa. Näyttelijällä on kuitenkin yksi ammatti, jota hänkin kadehtii.
”Musta olisi kiva olla diplomaatti. Se on sellainen toinen toiveammatti. Ajattele… menet valtion kustantamana ulkomaille töihin. Kaikki, mitä siinä toisessa kulttuurissa tapahtuu kuuluu sun työalueeseen. Eihän sen ihanampaa ole! Joku maksaa siitä, että sä pääset tutustumaan toiseen kulttuuriin. Toisenlaisiin ihmisiin”, hän kuvailee.

Elämäntarkoituksen Petelius ajattelee olevan toisen ihmisen lähelle pyrkiminen ja elämän ymmärtäminen sitä kautta.
”Ymmärtää meidän jokaisen yksilön ainutkertaisuus ja ainutlaatuisuus ja sitä kautta ymmärtää tää kokonaisuus ja hyväksyä se, että me ollaan kaikki erilaisia”, Petelius muotoilee.

Petelius on tunnettu hauskuuttaja, mutta varmasti yhtä tunnettu myös katsojille myös koskettavista roolitöistään. Perusteena tiettyyn rooliin tarttumiselle on, että hahmo koskettaa Peteliusta itseään. Uraansa hän ei harkitusti roolivalinnoillaan rakenna.
”Eteen on tullut niin paljon erilaisia, ihania rooleja, että meen sinne ihan henkilökohtaisesta uteliaisuudesta kattomaan, että onko tässä elämässä kertynyt mitään annettavaa”, Petelius sanoo.

Koomikko tyrmää käsityksen, että hauskuuttaminen olisi jotenkin erikoisen vaikeaa. Hän perustelee hauskuuttamisen helppoutta sillä, että jokainen ihminen nauraa jollekin.
”Komediaa on niin monenlaista astetta. Kaikista vaikeimmat huumorin tekemisen lajit ovat yksin tyhjästä hahmohuumorin tekeminen ja stand up”, Petelius arvioi.

Täysin yksin yleisön kohtaaminen tuo koomikon haasteen eteen, jossa kukaan ei ole auttamassa jos ei itse osaa tippua jaloilleen.
”Se toimii vaan sillä julmalla kriteerillä, että nauraako toi yleisö vai eikö se naura”, Petelius kuvailee. Hauskuuttamisen kyky, yleisön lukemisen taito löytyy ajan kanssa.
”Joillekin se on vaikeampaa, toisille sitten luontevampaa”, Petelius sanoo.

Pirkka-Pekka Petelius haluaa kuitenkin korostaa myös itkettämisen vaativan samanlaisen taidon kehittelyä kuin naurattamisen. Stand up -komiikkaan verrattavissa olevaa kuningaslajia ei draamasta kuitenkaan löydy.
”Ei ole mitään itku-stand upeja vielä keksitty. Olispa hyvä idea semmoinen liikuttava stand up. Tai hahmot, jotka saavat yleisön itkemään. Joo täytyykin ruvetakin tekemään tämmöistä. Itkuhahmoja!” Petelius nauraa.

Joulukuun 26. päivä ensi-iltaan tulevassa Taru Mäkelän ohjaamassa Eila, Rampe ja Likka – komediassa Peteliuksen hahmo saa katsojat itkemään kuitenkin vain naurusta. Elokuvassa Likan vanhemmat haluavat saada tyttärensä naimisiin. Eilan ja Rampen kova yritys tehdä vaikutus sulhasehdokkaan äitiin, ajaa perheen kommelluksiin.

Rampe jää hyvin vähäpuheiseksi hahmoksi elokuvassa, jossa päällepäsmäreinä ovat naiset.
”Mua nauratti ihan koko ajan! Ja vielä se, että en pääse purkamaan sitä repliikeissä”, Pirkka-Pekka Petelius nauraa ja kertoo kuinka kohtauksia jouduttiin kuvamaan yhä uudelleen ja uudelleen näyttelijöiden pokan pettäessä.

Elokuvassa nähtävät Rampen vaatteet ovat näyttelijän itsensä valitsemat.
”Ne vermeet, mä rakastan niitä! Katoin semmoiset vaatteet missä näytin kaikista typerimmän näköiseltä”, näyttelijä muistelee viime elokuvan viimekesäisiä kuvauksia.

Pirkka-Pekka Petelius

  • Syntynyt 31.5.1953
  • Aloitti Suomen teatterikoulussa 23-vuotiaana
  • Näytellyt lukuisissa sarjoissa kuten Velipuolikuu, Hymyhuulet, Team Ahma, Kaverille ei jätetä ja Handu Pumpulla
  • Tunnettu muun muassa elokuvista Tuntematon sotilas, Härmä, 8-pallo, Prinsessa, Hella W ja Leijat Helsingin yllä
  • Tällä hetkellä televisiossa sarjassa Joulukalenteri: Porokuiskaajan arvoitus
  • Näyttelee ensi-iltansa 2015 saavissa elokuvissa Luokkakokous ja Kätilö