Piristystä synkkään marraskuuhun

Teksti: Teemu Sorsa
Kuvat: Lisa McWhirter
Roskan lumous -elokuvan pääosassa nähdään Drag-taiteilija Charlotta Moore, joka saapuu Rokumentin näytöksiin kunniavieraakisi vastaamaan yleisön esittämiin kysymyksiin.

Kolmattatoista kertaa järjestettävä Suomen suurin musiikkielokuvafestivaali Rokumentti syventyy tämän vuoden teemaohjelmistonsaan friikkiyteen. Yhdeksän teemaelokuvan lisäksi festivaalin ohjelmisto koostuu musiikkielokuvista, dokumenteista ja perinteisistä draamaelokuvista.

Perinteisten elokuvanäytösten lisäksi ohjelmaa on muun muassa Taitokorttelin ulkoilmanäytöksessä, jossa elokuvia on mahdollista katsoa saunoen ja paljussa lämmitellen. Rokumentti tekee myös yhteistyötä Joensuun Taidemuseon ja Ismo Alangon areenakonsertin kanssa, ja festarikävijät saavat alennusta näiden lippujen hinnoista.

Festivaalin tuottaja Katri Kilpiä Joensuun Popmuusikot Ry:stä kertoo tämän vuoden teeman valikoituneen eräänlaisena vastavetona synkkien ja ahdistavien uutisten varjostamalle ajallemme. Teemaohjelmistossa tuodaan esiin hulluuden tavoittelijoita, taitelijoita ja hämmentäjiä, jotka ovat ottaneet missiokseen normaaliuden määreiden rikkomisen.

”Totesimme ettei teema saa tänä vuonna olla pelkkää maailmantuskaa vaan haluamme tuoda myös positiivista hulluutta esille”, Kilpiä toteaa.

Festivaalin teemaohjelmistossa esiin pääsevät muun muassa teatteriohjaaja ja kulttuuripersoona Jussi Parviainen, joka tuo Rokumenttiin Yksinteoin-elokuvansa, punkhörhöt GG Allin ja The Mentors, Drag-taiteilija Carlotta Moore, japanilaiset kokopäiväidolit, italialaiset manaajapapit, kuolemaa pelkäämättömät vuorikiipeilijät sekä oman kehonsakin elokuvalle antava ohjaaja Samira Elagoz. Edellä mainituista Parviainen ja Moore saapuvat näytöksiin kunniavieraiksi paikan päälle vastaamaan yleisön esittämiin kysymyksiin.

”Mitä tahansa voi tapahtua, kun Moore, tämä rääväsuinen kokkelivekkuli ja omakotilähiön drag queen on paikalla”, pohtii Kilpiä.

Teemaohjelmiston lisäksi ohjelmassa on dokumenttielokuvia, joita ei useinkaan teattereissa esitetä. Pääosissa ohjelmistossa ovat populaarikulttuurin ilmiöt, kuten muusikot, graffititaiteilijat ja surffaajat. Musiikkityylejä on mukana laajasti rockista ja punkista jazziin.

”Loistavia, rakkaudella valittuja leffoja, joista varmasti kaikille löytyy jotain kiinnostavaa. Ja lipun hintakin on hyvin edullinen, joten siitä ei elokuviin meneminen jää kiinni!”

Alusta asti Rokumenttia tekemässä ollut Kilpiä jakaa työaikansa Popmuusikot Ry:n järjestämien Ilosaarirockin ja Rokumentin kesken. Ilosaarirockiin ja Laulurinteellä vietettyihin viikkoihin verrattuna Rokumentin tuottaminen on siistimpää tietokoneen ääressä tehtävää sisätyötä. Tuottajan mukaan työssä on kuitenkin paljon samaa ja festarifiilis tekemisessä molempien tapahtumien aikana yhtä hieno.

Yli 40 elokuvan Rokumentti-ohjelmisto elokuvateatteri Kino Tapiossa ja ravintola Kerubissa 15.–19. marraskuuta.

Tuottajan leffatärpit

HC Andersen -dokumentti
”Rokumentissa ensi-illassa oleva dokkari joensuulaisen rockhistorian klassikkobändistä. Dokkarissa käydään läpi historiaa 1980-luvulta Palefacen kanssa tehtyyn Ilosaarirockin paluukeikkaan.”

Libera Nos
”Dokumentti italialaisista katolisen kirkon manaajista ja heidän asiakkaistaan.
Manaajilla on nykyisin niin kiire että osittain manauksia suoritetaan puhelimitse. Tässä todistetaan että totuus on tarua ihmeellisempää!”

Roskan lumous
”Animaattori Chrzun drag queen alter ego Carlotta Moore on narttu, jolle ei kannata vittuilla. Näytöksessä esitetään Mooren kaksi dragsploitaatioelokuvaa ja meno on kyllä todella roisia!”