Piristysruiske sosiaaliseen elämään

Teksti ja kuvat: Eva-Maria Mustonen

Perjantai klo 23.30: Kaivan korkokengät kaapista ja vilkaisen vielä kerran peiliin ennen lähtöä. Jännittää. Osallistun ensimmäistä kertaa elämässäni pikadeiteille, jotka järjestetään Joensuun BePopissa. Speed Dating -konseptin taustalla on Järvenpäässä perustettu Deittisirkus, joka ainoana Suomessa järjestää tällaisia tapahtumia.

Lasillinen kuohuvaa auttanee keskustelua.
Lasillinen kuohuvaa auttanee keskustelua.
Perusidea on simppeli: Deittisirkus varaa sopivan tilan, järjestää paikalle pari edustajaansa ja muistiinpanovälineet. Tapahtumaa mainostetaan paikkakunnan nuorille aikuisille ja rohkeimmat ilmoittautuvat mukaan. Toisilleen tuntemattomat ihmiset törmäytetään yhteen pari kerrallaan ja aika on rajattu. Jos nykyään on mahdollista mennä naimisiin ensitapaamisella suorassa tv-lähetyksessä, niin pikadeitit ovat kesympi vaihtoehto.

klo 23.50: Olen ilmoittautunut Love Matchiin yökerhon ovella ja saanut numerolapun, jonka kiinnitän rintapieleeni. Nyt pitäisi löytää mies, jolla on sama numero. Lisäksi minulle on annettu leikkimielinen kyselylomake. Kysymyksillä osallistujat voivat testata, pitävätkö kenties samoista asioista, kuten lomamatkasta Pariisiin vai New Yorkiin. Huomaan tarkkailevani tiiviisti muita paikalla olijoita ja etsin uteliaana oikeaa numeroa.

klo 00.30: Love Match! Löydän parini ja keskustelua syntyy yllättävän hyvin. Kun olemme vertailleet vastauksiamme lomakkeella ja laskeneet yhteensopivuuspisteemme, palautamme paperit illan arvontaa varten.

klo 01.00: Varsinainen Speed Dating alkaa. Naiset ohjataan istumaan pöytiin ja miehet jäävät odottamaan, kunnes annetaan lupa aloittaa. Kukin mies istuu vuorollaan muutaman minuutin ajaksi juttelemaan naisen kanssa, sitten vaihtuu vuoro ja pöytäkumppani. Osallistujat saavat tehdä muistiinpanoja valmiille lomakkeelle ja vaihtaa yhteystietoja, jos siltä tuntuu. Keskustelut käynnistyvät yllättävän hyvin, vaikka tilanne on epätavallinen. Osallistujien ikäjakauma on noin 20–27 –vuoden tienoilla ja useimmat ovat lähteneet mukaan leikkimielellä, kuten 22-vuotias Jani (nimi muutettu): ”En tiennyt yhtään, että tänään on tällainen tapahtuma, mutta päätettiin kavereiden kanssa lähteä leikkiin. Järjestetyt deitit eivät ole olleet tapana, mutta tämä on ollut ihan hauskaa.”

Kyselylomake valmiina Love Matchiin
Kyselylomake valmiina Love Matchiin
Speed Dating nähdäänkin keinona tavata nopeasti uusia ihmisiä ja kokeilla jotakin uutta sen sijaan, että tapahtumasta haettaisiin tosissaan kumppania. Jos seuraa löytyy, se on plussaa, ei ainoa päämäärä. Niin kutsuttuja sarjadeittailijoita ei ainakaan täällä näy, ja pikadeittailu sujuu hyvässä hengessä. Jotkut parit jatkavat juttelua vielä varsinaisen deittiosuuden jälkeenkin. Pakko kysyä Deittisirkuksen perustaja Anna Uusiheimalalta, miten deiteissä yleensä käy: ”Joka ilta mätsää joillakin. Me luomme Speed Datingilla mahdollisuuden kohtaamisiin. Olemme saaneet jälkeenpäin kiitosviestejä ihmisiltä, jotka ovat löytäneet toisensa näissä tapahtumissa.”

Ja kyllä, tarttuihan niitä yhteystietoja mukaan. Erilainen perjantai, mutta ehdottomasti kokeilemisen arvoinen!