Pinnan alla kupliva sludgelupaus

Teksti: Antti Sillanmäki
Kuvat: Ville Nousiainen
"”Albumista tulee heti julkaisussa yksi joensuulaisen sludge metallin klassikkolevyistä", kuvailee bändi tulevaa levyään.

Lake Vanda on joensuulainen vuonna 2011 perustettu sludge metal-bändi. Ensimmäisen demonsa se julkaisi vuonna 2012, ja demo toimikin apuna vokalistin rekrytointiprosessissa. Keikkailun yhtye aloitti La Barre-ravintolasta vuonna 2014, ja tästä lähtien keikkoja onkin ollut tasaiseen tahtiin. ”Siitä alkaen keikkailutahtimme on ollut yksi keikka vuodessa, minkä olemme laskelmoineet olevan sopiva uskottavan UG-statuksen säilyttämiselle”, Miikka Kinnunen sanoo.
Tällä hetkellä yhtye keskittyy debyyttialbuminsa tekemiseen. Suurin osa äänityksistä on tehty, mutta valmiiseen julkaisuun on vielä matkaa. Yhtye kuitenkin lupaa valmista ennemmin kuin myöhemmin, ja aikoo myös tuoda äänensä kuuluviin, kun aika koittaa. ”Aiomme pitää levyn julkaisusta kunnolla meteliä sitten, kun se on ajankohtaista. Täytyy myös muistaa, että vapaus loputtomaan hiomiseen ja säätämiseen on yksi omakustannemusiikkituotannon hyviä puolia.” Tähän asti tehdystä työstä yhtye antaa kiehtovan ja monipolvisen kuvauksen. Kyse onkin pienellä budjetilla toimimisen estetiikasta, joka jättää väistämättä charmantin jälkensä lopputulokseen. Voidaan silti kysyä, oliko yhtyeen rumpalin Afrikan matka aivan välttämätön. Tämä selvinnee vasta lopullisen tuotteen pyöriessä levylautasella.
”Rumpalimme kävi ennen levyn rumpuraitojen äänityksiä pyörähtämässä Namibialaisten pöntönhakkuu-shamaanien oppipoikana, jotta levylle saataisiin aidosti taianomaista fiilistä muiden soittimien pohjaksi. Tämän jälkeen yhdentoista kappaleen rummut menivät narulle kuuden vuorokauden aikana.”
Enimmät rahat oli kuitenkin tässä vaiheessa käytetty, ja yhtye joutui turvautumaan kotikutoisempaan otteeseen. ”Talvisaikaan jäätävän kylmässä pommarissa kielisoittimia äänittäessä mieltä sekä sormia onneksi lämmitti DIY-charmi.”

Instrumenttiosuuksien tallennuksen aikana ei yhtyeen laulajakaan jäänyt toimettomaksi. ”Lauluäänityksiä varten vokalistimme oli kaiken aiemmin mainitun aikana rakentanut kotinsa takapihalla sijaitsevan autokorjaamon ullakolle pikkuruisen laulustudion, jossa lauluraitoja onkin luikauteltu narulle siitä lähtien.”
Tästä kaikesta on kehittymässä kokonaisuus, johon yhtye itse luottaa kuin peruskallioon. ”Albumista tulee heti julkaisussa yksi joensuulaisen sludge metallin klassikkolevyistä. Luvassa on keskenään hyvin erityylisiä- ja pituisia biisejä, joita kuitenkin yhdistää soundimaailman kikkailemattoman ankara habitus.” Yhtye on myös päättänyt panostaa albumin ulkoasuun. ”Myös ulkoisesti lätystä tulee komea. Levyn kivuliaan hitaan synnytysprosessin päätteeksi päätimme, että tämä kakku on ansainnut tulla koristelluksi ammattilaisen toimesta.”

Lake Vanda näkee joensuulaisen underground-skenen olevan voimissaan, vaikka jossain vaiheessa näyttikin huonommalta. ”Joskus olin hetken ajan varma siitä, että Joensuun hyvä bändiskene on muuttanut pysyvästi Ouluun asumaan.”
Maakunnan yhteinen etu on myös loppujen lopuksi rajoittunutta nurkkakuntaisuutta tärkeämpää. ”Viimeisin täältäpäin ilmaantunut ennalta tuntematon mutta mielenkiintoinen bändi on minun mielestäni Rutsa. He taitavat kylläkin olla Kiteeltä, mutta onhan meissä kaikissa omat vikamme.”
Kaupungilla tai puitteilla ei kuitenkaan Kinnusen mielestä ole suurinta merkitystä menestyksen kannalta, vaan loppujen lopuksi kaikki lähtee omasta tekemisestä. ”Jos bändin jäsenillä on hyvä yhteishenki sekä valmius tehdä paljon duunia, on bändillä oikein hyvä mahdollisuus tulla suuremmankin yleisön löytämäksi.”
Lake Vandan kohdalla seuraava askel onkin tuleva albumi. Ja muistetaan myös se seikka, että tämän vuoden keikka on vielä soittamatta.