Pimeyden ytimessä

Hyytävä salaliittotarina alkaa tyynestä järvestä. Pinnan rikkovat pian kolme ruumista. Alku kuvaa hyvin loppuelokuvaa: Hidastahtista kerrontaa, jonka lomaan on sijoitettu odottamatta ruudullle räjähtäviä toimintakohtauksia. Verkkainen tempo erottaa käynnin Pimeyden Ytimessä Hollywoodin tavallisen tusinatoiminnan pariin eksymisestä. Elokuvan juuret samannimiseen BBC-sarjaan näkyvät tässä vahvasti.

Tarinan keskiössä on kovaksikeitetty veteraanipoliisi Craven, jonka tytär murhataan elokuvan alkupuolella. Pian selviää, että murha liittyy ydinaseiden kanssa tekemisissä olevan ja valtion suojeleman yrityksen toimintaan. Nimestään huolimatta Mel Gibsonin esittämä poliisi ei ole mikään pelkuri. Kostonhimoinen isä ei tiukoille periaatteilleen uskollisena ei suostu perääntymään, vaikka sekä valtion agentit että yrityksen oma suojelujoukko kostoretkeä häiritsevätkin.

Elokuva nojaa vahvasti dialogiin ja henkilöhahmoihin. Molemmat elementit onneksi toimivat. Kun tunnelmaltaan sopivan synkkään elokuvaan vielä lisätään annos huumoria, niin ammuskelun ja muun toiminnan vähyyden ei pitäisi haitata. Näyttelijöistä Ray Winstone ansaitsee erityismaininnan sooloagenttina, jonka tehtävänä on estää varjoissa viihtyvien salaisuuksien leviäminen kansalaisille. Mel Gibsonkin vakuuttaa poliisi Cravenina. Rooli tulee varmasti jo luonnostaan, mies kun tuntuu usein esittävän perheenjäsenen menettäneen kostajan roolia.

Elokuvan mitta pakottaa karsimaan henkilöiden syventämistä, jota BBC-sarjassa on varmasti ollut huomattavasti enemmän. Tässä suhteessa elokuva on hieman heikoilla: Keskeisiä henkilöitä on liikaa ja ne tärkeimmätkin jäävät hieman pinnallisiksi. Myös parit valtion agenttien hölmöydet ärsyttävät. Kai typerinkin tajuaa, että mustat puvut, sliipattu olemus ja musta auto tummennettuinen laseineen ovat väärä asu kenen tahansa varjostamiseen, puhumattakaan kaiken kokeneesta poliisista.

Paria muutakin häiritsemään jäävää typeryyttä lukuunottamatta elokuvan parissa viihtyy, vaikka pisimmissä suvantokohdissa elokuvan pituus hiukan mietityttää. Tämän korjaamiseen onneksi tarjoillaan väliin niitä todella dramaattisia ja yllättäviä tapahtumia. Kun toimintaa on ruudulla se kyllä vakuuttaa. Hyvästä dialogista, vahvoista henkilöhahmoista ja kostotarinasta pitäville elokuvaa voi huoletta suositella.