Pietarin spektaakkeli: Rakkauteen

Rytmikkäitä rakkaudentunnustuksia

Pietarin spektaakkelin debyyttialbumi Rakkauteen tarjoaa muun muassa goottiamericanaa hetkellisillä Karibian auringon kultaisilla sävyillä maustettuna. Pietari Kiviharjun luotsaama yhtye yhdistelee bluesin ja Amerikan rajaseutujen välillä synkkiä säveliä suomenkielisiin sanoituksiin. Levyn nimen teema on vahva lyriikoissa, mutta tyyli, jolla rakkaudesta kerrotaan, vaihtelee arkisesta haaveilevaan unohtamatta visiittiä tanssilattian kuumuuteen. Tuloksena on yksi alkaneen vuoden parhaita ensialbumeja.

Levy alkaa Kun luokses tuun -kappaleen kaikuvilla, mutta terävillä kitaranuoteilla, joihin liittyvät pian Tyko Haapalan rumpujen ja Mitja Tuuralan kontrabasson tuomat rytmit. Nämä eväät luovat levylle äänimaailman, joka sitoo sitä yhteen, vaikka sen kappaleiden temmot vaihtelevat. Esimerkiksi Tyttö lähtee tanssimaan –kertosäkeen reipas rytmi sopii tanssilattialle, kun taas Itseäni syytän taustalla soi laahaava groove. Vaikka rauhallisemmat ja synkemmät sävelet saavat levyn keskivaiheilla valtaa, synkkyyteen vajoamisen estää juuri ennen loppua Jos vielä kaipaat, joka tuo mukavan kliseettömältä tuntuvan tuulahduksen Karibian saarilta. Se antaa juuri sopivan paussin ennen Mimosan kappaleen kohtalokasta, spagettiwesternien kaksintaistelut mieleen tuovaa, levyn lopetusta.

Levy tuntuu hyvin tuotetulta. Sen äänimaailma on mukavan ilmava ja kappaleiden järjestys tuntuu hyvin mietityltä. Albumi pystyy siirtymään tunnelmista toisiin ilman ongelmia ja samalla kappaleiden vahvuudet nousevat toisiaan vasten hyvin esiin. Pienet ongelmat antaa helposti anteeksi muiden tekijöiden toimiessa. Esimerkiksi Poliisi -kappaleen välillä hieman yli-ironiseksi sortuva laulusuoritus ja hieman kornit lyriikat eivät kaada koko kappaletta, koska sen mukavan shufflaava groove pitää etenemisestä huolta. Toisaalta useimmille kappaleille Kiviharjun miltei lakoninen laulu sopii.

Rakkauteen on sopiva sekoitus tanssittavaa ja fiilisteltävää. Tekijöillä on tausta rytmimusiikin saralla, Pietarin ja Tykon osalta hiphopin saralla ja Mitjalla juurimusiikissa, joka myös kuuluu levyn sävellyksissä, sovituksissa ja äänimaailmassa. Se on varsin hallittua kokonaisuus, joka saa odottamaan mielenkiinnolla yhtyeen vierailuja läheisillä tanssilavoilla.

Pietarin spektaakkeli: Rakkauteen. Roihis musica, 2014.