Pieni kuningatar köyhyyden keskellä

Torstaina 23. huhtikuuta Kerubin Doc Loungessa nähdään dokumenttielokuva Queen of Silence, joka kertoo Puolassa romanileirillä asuvasta tytöstä. Romanien ja paperittomien kanssa mm. Helsingin sosiaalikeskus Sataman romanileirissä toiminut Keiju Oksanen alustaa elokuvaa aiheista: Asettaako kansalaisuus rajoituksia ihmisten oikeuksille ja ihmisarvolle? Kenellä on oikeus vapauteen, terveyteen, kotiin ja työntekoon? Onko ihmisoikeuksilla todellista merkitystä nykymaailmassa?
”Vapaa liikkuvuus on nykymaailman merkittävimpiä ihmisoikeuskysymyksiä”, Oksanen kiteyttää.

Agnieszka Zwiefkan hieno dokumentti kertoo 10-vuotiaasta Denisasta, joka asuu romanileirillä Puolassa. Denisa on kuuro, mutta löytämiinsä intialaisiin elokuviin ihastuneena hän on opetellut tanssimaan kuin Bollywood-kuningatar. Denisan ja muiden lasten leikit ja tanssi vievät katsojan läpi leirin arjen ja karun todellisuuden: pyykinpesun, kerjäämisen, häätöuhan alla elämisen.
Denisan maailma koostuu tanssista, leikistä ja väreistä. Elokuvan vauhdikkaat tanssikohtaukset on toteutettu lasten näkökulmasta ja niiden kautta leiri näyttäytyy uudessa valossa, Denisan silmin. Mielikuvitus muuttaa pelottavatkin tapahtumat leikiksi ja köyhyyden värikkääksi maailmaksi, joka on täynnä aarteita.

Elämää kuitenkin varjostavat vihamielinen naapurusto ja yhteiskunnan välinpitämättömyys. Queen of Silence kietoo lumoavalla tavalla lapsuuden ja erilaisuuden romanien äärimmäiseen köyhyyteen Euroopassa, jossa ihmisarvo on vain toisten etuoikeus.

Tähti Oksanen

Doc Lounge Joensuu: Queen of Silence

EDIT: juttua täydennetty elokuvan oheisohjelmalla 23.4.2015 klo 10:56