Petra Innanen tuo burleskin taidemuseoon

JOENSUU – Burleski saapuu Joensuun taidemuseoon Petra Innasen HELLCAT AND THE HEAVENLY CREATURES -näyttelyn myötä. Venetsian biennaalista Joensuuhun saapuvan Innasen aiheet esittelevät populaarikulttuurin, rockin ja burleskin kautta muutosta ja muuttumattomuutta niin ihmisessä kuin ympäristössäkin. Innanen itse on sekä kuva- että burleskitaiteilija. Näyttely pitää sisällään maalauksia, piirustuksia, animaatioita ja valokuvaa. Kokonaisuus on taidemuseon panos 40 vuotta täyttävän Ilosaarirockin juhlistamiseen.
”Teosteni inspiraation lähteenä toimii pop-kulttuuri ja sen eri ilmiöt. Minua ovat aina kiinnostaneet kieroutuneet sadut, b-elokuvat, sirkus, kabaree, musikaalit, arjen surrealismi, rock-musiikin visuaalisuus, drag-kuningattaret ja kaikki huikaisevan kaunis ja tolkuttoman rujo.”

Innanen kuvailee teosten usein syntyvän hyvin konkreettisista lähtökohdista. Esimerkiksi teoksen Hong Kong Schlong lähti kehittymään, kun Innanen halusi maalata PCV:tä.
”Muistin, että Skreppers-yhtyeen laulaja esiintyy aina PVC-haalarissa”, Innanen valottaa.
Noin 20-30 Skreppersin keikkaa ja 2000 valokuvaa myöhemmin syntyi maalaus.
”Teokseni syntyvät usein yhdistelemällä pieniä paloja ja mallit ovat usein mukana prosessissa. Monet muotokuvista ovat mallien kotoa”, hän sanoo.
Leopardikuosi yhdistää monia Innasen teoksista, etenkin uusimpia töitä, eli burleskitaiteilijoiden muotokuvia.
”Minulla on fetissi leopardikuosiin. Lisäksi se on vitsikäs ja samalla vaarallinen ja konservatiivinen. On ihanaa olla samalla raitiovaunupysäkillä leopardikuosiin sonnustautuneen vanhemman rouvan ja nuoren rockpimun kanssa, jolla on samaa kuosia saappaissaan.”

Leila Halkeama puolestaan on Innasen burleskihahmo, joka on myös olennaisessa roolissa näyttelyssä. !6. kesäkuuta kello 12 alkaen taidepersoona Leila Halkeama esittelee näyttelyä yleisölle.
”Leila Halkeama kertoo sitten ehkä hiukan mehevämpiä yksityiskohtia teoksista”, Innanen vinkkaa.
”Burleskiesitys on minulle suora jatkumo muulle taiteelleni. Se on kolmiulotteinen ja vuorovaikutteinen visuaalinen teos. Sen kautta voi jakaa asioita, joita en voi saavuttaa maalaamalla, piirtämällä tai animaatiolla.”
Syyskuussa Joensuussa tullaan näkemään performanssi, jonka Innanen esitti myös Venetsian biennaalin Suomi-paviljongin avajaisten jatkojuhlassa. Innanen esiintyy siinä burleskitaiteilija Bettie Blackheartina. Rokumentin aikaan marraskuussa järjestetään Joensuussa myös laajempi burleskitapahtuma.

HELLCAT AND THE HEAVENLY CREATURES Joensuun taidemuseossa 16.6.-25.9.