Perustastaan rönsyilevästi versovat T-luut

Teksti: Pertti Pulkkanen
Kuva: Hans Anderson

Honey B & T-Bones: Time Was. Tuohi Records 2016.
Honey B & T-Bones: Time Was. Tuohi Records 2016.
Honey B & T-Bones on jo vuosia sitten saavuttanut musiikillisen tilan, jossa yhtyeen musiikilliset vaikutteet ovat rönsyilleet suorastaan innovatiivisesti bluesin pysyessä silti edelleen määrätynlaisena perustana. Esa Kuloniemi ja Aija Puutinen ovat muodostaneet yhtyeen ytimen jo useamman vuosikymmenen ajan. Uudella pitkäsoitolla Time Was rumpalina kuullaan niin yhtyeen tuoreinta pitempiaikaista rytmitaituria Jaska Lukkarista kuin pariskunnan poikaa Mooses Kuloniemeä.
Avausraita Easy Baby yhdistää juurevuuden rikkaaseen ja kekseliääseen soundimaailmaan. One Day You Love Me on rytmiikaltaan rikkaasti poukkoileva esitys ja nimikappale Time Was tuttu Canned Heatin kultakauden levytysohjelmistoon kuuluva ja Alan Wilsonin käsialaa oleva raita, jonka T-Bonesit versioivat tyylitajuisesti ja pieteetillä. T-Bonesien näkemyksessä Kuloniemi suorastaan loistaa kepin varressa. Pink City on miellyttävän luomuhenkinen tunnelmapala, jossa Esan kitaratyöskentelystä löytyy jälleen ruutia ja kertosäkeestä hittipotentiaalia.

Instrumentaatiossaan trumpetilla rikastettu You Hang Me with Your Love availee onnistuneesti uusia ovia T-Bonesin repertuaarissa ja löytää ilmaisussaan vakuuttavasti tavoittelemansa kiihkeän rakkauden tunteen. Soundimaailmaltaan T-Bonesien uuden pitkäsoiton kokeellisimpaan antiin lukeutuva Sauna Tar And Booze tarjoaa hienoisia takautumia yhtyeen HBTB-ajoista, mutta Kuloniemen työskentely sijoittuu jälleen mielikuvitusrikkaasti osaamisalueen ytimeen.
Slovarimpaan tuotantoon onnistuneesti lukeutuva Follow Me esittää kertosäkeessään käskynsä vailla ehtoja. Yllätyksellisesti reggaekompin kuljettama, upean melodinen Forest in the Water osoittautuu erääksi pitkäsoiton kiehtovimmista raidoista. Rouhevasti sinisävyjä huokuva ja voimakkaastikin sovitettu näkemys Etta Jamesin Tell Mamasta muistuttaa kiehtovasti T-Bonesin musiikillisista lähtökohdista ja lempeän melodian kannattelema Goodness on tyylitajuinen päätös upealle albumille.

Kuloniemen kitarointi ja Puurtisen vokalisointi jaksavat vakuuttaa koko pitkäsoiton ajan. Uutukaisensa coverosastoa edustavilla kappaleilla T-Bones tekee kunniaa juurilleen, mutta omassa tuotannossaan yhtye rikastaa musiikillista palettiaan paikoitellen onnistuneemmin kuin koskaan aikaisemmin. Puolet uutuusalbumin kappaleista on muuten taltioitu Memphisin legendaarisessa Sun-studiossa.