Pelle Miljoona United – Avara maa

Pelle Miljoonan tuoreessa United-yhtyeessä vaikuttavat aikaisemmasta Unabomber-kokoonpanosta tutuksi tullut kitaristi Jukka Melametsä ja jo 1980-luvun loppupuolella Pellen kanssa Linnunlaulu-yhtyeessä musisoinut basisti Tero Siitonen. Avara maa- albumilla soivat sulassa sovussa reggaen, folkrockin ja 60-lukuisen popin vaikutteet.
Musiikillisesti Pelle ei enää pitkiin aikoihin ole ollut erityisen punk, mutta silti hän muistaa kansiteksteissä kiittää eri tyylilajeja ansiokkaasti yhdistelleen The Clash-yhtyeen johtohahmon Joe Strummerin. 11 kappaleen kokonaisuudesta nousevat todellisina helminä esiin upean melodinen Rakkauden karavaani, puhutteleva vuodenaikakuvaus Talveksi puita, ajattelemisen aihetta tarjoava kasvukertomus Yksinäisestä pojasta yksinäinen mies ja optimismia huokuva nimikappale.

Soitinvalikoimaa rikastetaan ajoittain esimerkiksi viululla ja melodikalla Jussi Jaakonahon pätevän tuotannon antaessa kokonaisuudelle viimeisen silauksen. Teiskossa Toimelan salissa on saatu aikaan kelpo jälkeä.
Avoimet Ovet -yhtyeen kanssa levytetty Rakkaudesta elämään säilyy Pellen laulaja/lauluntekijägenren huipputyönä, mutta muutamasta täytteenomaisesta raidasta huolimatta Avara maa sijoittuu miehen tuoreemman seesteisemmän tuotannon kärkikastiin sellaisten pitkäsoittojen kuin Brooklyn-Dakar ja Setä Samulin Sirkus seuraan.