Pelle Miljoona: Oo niinku oot – Pellen parhaat 1981-2009

Pelle Miljoonan tuoreen tuplakokoelman tehtävä on haasteellinen. Ajallisesti kooste kattaa likipitäen 30 vuoden ajanjakson miehen levytysurasta ollen samalla jatko-osa 4 cd:n boxille Olen kaunis-kaikki laulut 1978-1980.

Tyylillisesti ykkös-cd painottuu punkiin ja rockiin kakkos-cd:n sisältäessä reggaeta ja folkin suuntaista matskua. Ratkaisu on onnistunut, etenkin kun kumpikin levyistä etenee kronologisesti. Ensimmäisen levyn starttaavat punkkiihkoa huokuvat Varjo seuraa onneain ja Matkalla tuntemattomaan edustavat vielä Pellen kaikkein klassisinta tuotantoa, mutta taso säilyy yllättävän laadukkaana myöhemminkin. 1980-luvun puolivälissä vaikuttanut Miljoonaliiga rokkaa varsin viriilisti ja aivan erityisesti maininnan ansaitsevat Pelle Miljoona & Rockersin vuoden 1993 kerrassaan onnistuneelta pitkäsoitolta ABC poimitut, Havana Black-mies Crazy Heiskasen kitaralatauksen kuorruttamat biisit Hurjat pojat sekä Rikoin lakia, suomennos Bobby Fullerin klassikosta I Fought the Law, jonka on coveroinut myös The Clash.

Kakkoslevy starttaa näytteillä Pellen koko levytysuran ehdottomiin huippuhetkiin lukeutuvalta, Avoimet Ovet -yhtyeen kanssa työstetyltä pitkäsoitolta Rakkaudesta elämään. Rekku Rechardtin upean kitaroinnin kruunaama Joskus tulee aika maksaa takaisin on ehdoton valinta, mutta profetiaa sisältänyttä Euroopan valot- klassikkoa jää todella kaipaamaan. Pellen tuoreemman tuotannon singer/songwriter-osaston täysosumiin kuuluvat esimerkiksi 90-lukuiset Pikkupoika ja pikitie, Elokuun yöt sekä helposti klassikoksi kruunattavissa oleva Yli tuhat vuotta sitten. Myös kyseisen genren osalta helmien ketju on pitkä ja tasainen ja se päättyy viime vuonna Unabomber!-yhtyeen kanssa viimeisimmällä pitkäsoitolla Dharmapummi alkuaan ilmestyneeseen puhuttelevaan Kuka sä oot?- raitaan.

Vaikka Pellen pitkäsoitoista on löydettävissä myös vähemmän ikimuistoisia kokonaisuuksia, osoittaa helmistä ja hyvistä biiseistä koostuva Oo niinku oot hänen säilyttäneen luomisvoimansa varsin korkeana yksittäisten kappaleiden osalta koko tähänastisen uransa ajan. Yksittäisiä kultahippuja kun olisi poimittavissa myös niiltä muutamalta albumilta, jotka kokoelmalla on täysin sivuutettu.