Pelle Miljoona: Johanna-vuodet 1981-1984

Vakiintuneen artistin muotokuva

Pelle Miljoonan Johanna Vuosien kakkososa, jolle materiaalia on riittänyt tuplacd:n verran, tarjoaa ensi alkuun edelliseltä kolmen cd:n koosteelta puuttumaan jääneen suursuosion viimeisen, kultalevyksi myyneen pitkäsoiton Matkalla tuntemattomaan. Berliiniiin kyseistä albumia levyttämään lähtenyttä Oy-kokoonpanoa edusti Pellen, Tumppi Varosen, Stefan Piesnackin ja Ari Taskisen lisäksi aikaisemmin Nova-yhtyeessä soittanut basisti Vety Kumpula. Albumilta on edelleen poimittavissa useita ässiä, joista klassikkotasoisen nimiraidan lisäksi nostettakoon erityisesti esiin Aika, Minä ja kosminen tyttöni, En ole hullu (Olen vain kiinnostunut vapaudesta) sekä Aion unelmoida läpi elämän. Myös Ari Taskisen tekstittämää ja Tumpin laulamaa raitaa Ääni pimeydestä aika on  kohdellut hyvin. Berliinin sessioista pitkäsoitolta jäi pois erinomainen alun perin Nämä päivät, nämä yöt-kokoelmalla julkaistu Ne päivät ovat taas täällä, joka singlenä julkaistun Nämä päivät, nämä yöt -nimikappaleen tavoin saa nyt debyyttijulkaisunsa cd:llä. Alkuvuodesta 1982 ilmestynyt kerrassaan mainio single Sodoman poika edusti vielä hittimateriaalia ja se nousikin kotimaan singlelistalla aina top teniin saakka. Samaisena vuotena toiminnassa oli jonkin aikaa Oy-kokoonpano, jossa basistina oli Stefan Piesnack ja kitaristina 1980-yhtyeen Rubberduck Jones. Se ehti levyttää kummankin kappaleensa osalta onnistuneen singlen Tanssi tämä tanssi/Elämä on salaisuus.

Uuteen, entistä taiteellisempaa tyyliä edustaneeseen Pelle Miljoona Oy-kokoonpanoon tulivat mukaan vanha luottorumpali Vando Suvanto ja aikaisemmin Stressi-yhtyeessä soittanut nuori basistilahjakkuus Juha ”Jesu” Hämäläinen, joka 90-luvulla teki ansiokkaan uran -yhtyeen riveissä. Kyseisen kokoonpanon levyttämä, loppuvuodesta 1982 ilmestynyt pitkäsoitto Radio Kebab on kenties kokonaisuutena epätasainen, mutta sisältää yksittäisiä huippuhetkiä erityisesti slovarituotantonsa, jota edustavat etenkin raidat Sinä ja Kun sä hymyilet, osalta. Vuonna 1983 ilmestynyt Pellen sooloalbumi Laulava idiootti lukeutuu sen sijaan likipitäen artistin unohdettuihin klassikkoihin. Mukana levytyksessä olivat kitaristi Dave Lindholm, basisti Mats Hulden, rumpali Vando Suvanto sekä totutusta poiketen koskettimia soittanut Måns Groundström. Albumi edustaa onnistuneesti Pellen singer/songwriter-osastoa huippuhetkinään erityisesti (Meitä odottaa) parempi maailma, Ja aurinko nousee sekä 12-minuuttinen Sinne tahtoisin lähteä.

Tekstintekijänä Pelle on Laulavalla idiootilla henkilökohtaisimmillaan ja vaikka albumi toimii suurimmaksi osaksi moitteettomasti myös musiikillisesti erityisesti Daven kitaratyöskentelyn osalta, korostuu  juuri tekstien osuus sillä erityisen voimakkaasti. Pellen osalta hänen Johanna-tuotantonsa päättyi mainioon singleen Beibi pukeutuu mustaan/Pidä tulta yllä. Vuonna 1984 ilmestynyt pitkäsoitto Jos julkaistiin jo Beta-levymerkillä.  Miljoonaliiga ja Linnunlaulu-yhtyeidensä kanssa Pelle palasi onnistuneesti kitararockkonseptiin  pitkäsoitoilla Enkeltenkaupungissa sekä Tule kotiin Johnny, joista etenkin jälkimmäinen lukeutuu hänen tuntemattoman tuotantonsa ehdottomiin huipputöihin.