Pelle Miljoona & 1980: Näyttämökuvia

Suomipunkin ykkösnimen keikkameininkiä

Pelle Miljoona & 1980-yhtyeen jäähyväiskeikalta joulukuussa 1979 taltioitu livealbumi Näyttämökuvia on kohonnut kyseisen yhtyeen tuotannosta monelle kaikkein rakkaimmaksi. Neljäntoista biisin kattaukseen sisältyy kaksi englanninkielistä coveria.
Näkemykset Clashin Garagelandista ja Whon My Generationista käyvät kunnianosoituksista suurille esikuville. Muilta osin kappalemateriaali jakautuu näytteisiin Pelko ja viha sekä Viimeinen syksy- pitkäsoitoilta ja mukana on myös konserttitulkintoja alkuaan pelkästään pikkulevyillä julkaistusta aarteistosta. Viimeksi mainittuja edustavat Mulla menee lujaa, kertakaikkisen upea Rubberduck Jonesin säveltämä Rakastava voima sekä Lähdetään kiitämään, suomennos Eddie &The Hot Rodsin biisistä Do Anything You Wanna Do.

Punkin tiivistymänä Suomessa pidetyltä Pelko ja viha-levyltä tarjoillaan ainoastaan Tumpin laulama ja Taskisen käsialaa oleva Hyvä fiilis, mutta Viimeisen syksyn osuus on sentään runsaampi. Mukana Pellen laulamista kappaleista ovat nimittäin livetulkinnat avausraidasta Nuoret sankarit sekä funkahtavasta Elä (kun olet nuori vielä)- kappaleesta. Erityisen onnistunut näkemys kuullaan alkuaan Problemsin pelkästään singlenä julkaisemasta biisistä Tapan aikaa.
Kitaristikaksikko Rubberduck Jones ja Stefan Piesnack loistaa diskanteista soundeista huolimatta, mutta originaalin Näyttämökuvia-levyn ainoa vika on siinä, ettei pitkäsoitto suinkaan sisällä koko keikkaa. Tripla-albumilla Metropolis samaiselta keikalta julkaistiin lisää versioita useista alkuaan Viimeisellä syksyllä kuulluista biiseistä sekä Tumpin laulamista Problems-raidoista.

Kyseisellä keikalla esitetty versio legendaarisesta reggaesta Gabriel kuultiin alun perin kokoelmalla Tavastia-live. Vasta Olen kaunis-boxilla Pelle Miljoona & 1980-yhtyeen jäähyväiskeikka on viimein saatavissa kokonaisuudessaan ja mitä ilmeisimmin myös kappaleiden todellisessa esittämisjärjestyksessä.
Kyseessä on kerrassaan loistava ja historiallinen dokumentti ajalta, jolloin Pelle & co oli vielä täysin punk.

Petri Samuli Tiili 59 vuotta 10. helmikuuta.