Pantoja susille Pohjois-Savossa

Yhdeksän kolmeen eri laumaan kuuluvaa pohjoissavolaista sutta sai GPS-pannat viime viikolla. Kuluvan talven aikana on Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitos on pannoittanut 12 sutta. Merkinnät aloitettiin Keuruulla, jossa pannan sai yksi laumanjohtajanaaras ja kaksi pentua. Seuraavaksi pannoitusvuorossa ovat Kainuun ja Pohjois-Karjalan sudet.
Pohjois-Savossa pannoitettiin Kiuruveden alueella liikkuvasta laumasta johtajanaaras ja kaksi pentua, Vieremän alueella liikkuvasta laumasta johtajanaaras ja kolme pentua sekä Sonkajärven alueella liikkuvasta laumasta johtajauros ja pentu. Pannoitusta varten sudet nukutettiin helikopterista.

RKTL:n viimeisimmän arvion mukaan Suomessa oli 150-165 sutta, mutta siitä kanta on jo pienentynyt jonkin verran. 2000-luvun alkupuoli oli susikannan voimakkaan kasvun aikaa, mutta sittemmin se taantui vuodesta 2006 vuoteen 2010. Tänä talvena susia on RKTL:n erikoistutkija Ilpo Kojolan mukaan 15-20 yksilöä enemmän kuin viime vuonna. Susi on luokiteltu uhanalaiseksi eläimeksi.

Vuoteen 2006 verrattuna susikanta on susihavaintojen perusteella romahtanut Pohjois-Karjalassa tultaessa vuoteen 2011. Pohjois-Savossa susihavaintoja tehtiin vuonna 2011 jonkin verran enemmän kuin vuonna 2006.
Susikanta on romahtanut Suomessa vuoden 2006 jälkeen. 2000-luvun alku oli kannan voimakkaan kasvun aikaa.Pohjois-Savossa susihavaintojen määrä on lisääntynyt jonkin verran verrattaessa vuosia 2006 ja 2011.Susihavaintojen määrä Pohjois-Karjalassa on laskenut roimasti.
Susikanta on Suomessa kasvanut 15-20 yksilöllä viime vuodesta, mutta vuoden 2006 luvuista ollaan kaukana. Salametsästys arvioidaan suurimmaksi syyksi susikannan romahdukseen.