Pankkien myönnettävä tunnukset EU-kansalaisille

Teksti: Pasi Huttunen

Pankkien on jatkossa myönnettävä verkkopankkitunnukset EU- ja ETA-maiden kansalaisille jos niillä ei ole lakiin perustuvaa syytä olla niin tekemättä. Aiemmin pankit vetosivat pelkoihin rahanpesusta ja terrorismista eivätkä välttämättä myöntäneet verkkopankkitunnuksia, jos anojalla ei ollut suomalaisen viranomaisen myöntämää henkilöllisyystodistusta.

Tuoreen korkeimman hallinto-oikeuden päätöksen mukaan pankkien on hyväksyttävä minkä tahansa EU- tai ETA-maan viranomaisen myöntämä henkilöllisyystodistus. KHO ryyditti päätöstään vielä 5000 euron uhkasakolla, jos pankit eivät noudata määräystä. Oikeusprosessi lähti liikkeelle kun S-pankki ei myöntänyt Viron kansalaiselle verkkopankkitunnuksia ja hän vei asian käräjille.

Opiskelijoiden kannalta asia on merkittävä. Etenkin ulkomailta Suomeen tutkintoaan tekemään saapuvien opiskelijoiden kannalta on tärkeää saada verkkopankkitunnukset, koska se paitsi helpottaa huomattavasti pankkiasioiden hoitamista voi verkkopankkitunnuksilla tunnistautua useissa verkkopalveluissa.

EU- ja ETA-maiden ulkopuolelta tulevat ovat edelleen pankkien armoilla.