Päättäminen tekee onnelliseksi

Teksti: Jana Hämäläinen
Kuvat: Pixabay

Moni elää rajoitusten ja kieltojen maailmassa. Useat rajoitukset ja kiellot tulevat meiltä itseltämme. Teemme epämiellyttävää työtä, pidämme vieraita ihmisiä ystävinämme, ostamme tarpeetonta tavaraa koska muutkin ostavat, elämme ei-rakkaan puolison kanssa. Kaikki tämä vaikeuttaa elämää.

Jokaisella on omat yksilölliset syyt. Joku vihaa omaa työtään mutta silti käy, koska kaikki normaalit ihmiset käyvät töissä. Taustalla voi olla myös köyhyyden pelko tai ajatus siitä, ettei löydä mitään parempaa tai uskoo siihen, että kaikki vihaavat työtään. Jotkut taas viettävät vapaa aikansa vale-ystävien kanssa, joita tavataan, koska on oikein olla osana jotain yhteisöä ja tavata kavereita tietyin väliajoin. Toiset elävät puolison kanssa, josta on kauan sitten tullut vieras. Syy tähän voi olla vastuuntunto tai yksinäisyyden pelko.

Ostamme turhia vaatteita vain siitä syystä, että uusi vuodenaika on tulossa ja kaupassa on alennuksia. Tai ostamme uusia vempaimia, koska teknologia kehittyy ja me tarvitsemme muka niitä. Käymme elokuvissa ja ravintoloissa, koska on perjantai. Harvat miettivät edes hetken, että mitä jos tekisi jotain toisin? Jotain joka tekisi oikeasti vähän onnellisimmaksi?

Mitä jos ei lykkäisi tärkeiden päätösten tekoa? Entä jos vaihtaisi työn toiseen, joka ei ehkä tuo sama verran rahaa, mutta ainakin innostaa ja tekee elämästä mielekkäämpää. Tai jos päättäisi olla rakkaan ihmisen kanssa, jonka kanssa haluasi viettää koko elämän ja joka tekee jokaisesta päivästä todellisen, täydellisen ja mielenkiintoisen? Tai entäs jos löytäisi mielenkiintoisen harrastuksen, joka täyttää sisäisen tyhjän tilan?

Mitä jos alkaa elää sitä elämää, jossa ei tarvitse pelätä ja voi yrittää toteuttaa rohkeimmat ja salaisimmat unelmat? Ja sitten, pitkän ja mielenkiintoisen matkan päästä voi todeta, että olipas rikas ja onnellinen elämä. Silloin ei tarvitsisi muistella kuinka en uskaltanut, en kokeillut. Yritetään tarttua uusiin mahdollisuuksiin ja tehdään oma elämämme onnellisemmaksi ja kirkkaammaksi. Ehkä silloin voi saavuttaa merkitystä elämässä ja olla onnellinen täällä ja nyt.

Itä-Suomen yliopiston kulttuuritieteissä opeteltiin keväällä 2018 mediakirjoittamista. Osana kurssia opiskelijat kirjoittivat muiden tekstien lomassa kritiikkejä ja kolumneja. Uljas julkaisee uusien kriitikoiden tuotoksia valikoidusti.