
Avoimuutta ja yhteisöllisyyttä painottava osallistava kuntavaalipaneeli keräsi kahdeksan suurimman puolueen ehdokkaita ja äänestäjiä tutustumaan toisiinsa ja teemoihinsa erilaisten harjoitteiden kautta. Ehdokkaiden mukaan yhteisöllisyys on juuri se asia, jota Joensuu kaipaa.
Ravintola Kerubin alakerta kokosi kuntavaaliehdokkaat ja äänestäjät yhteen torstai-iltana 2. maaliskuuta. Joensuun kaupunkiin liittyviä kehitysehdotuksia pohdittiin erilaisilla liikettä ja visuaalisuutta hyödyntävillä harjoituksilla. Osallistujat keskustelivat ryhmissä puoluerajojen yli.
Ninnu Karttunen ja Tuulia Reponen ovat järjestämässä tapahtumaa ensimmäistä kertaa.
”Olen kiinnostunut siitä, miten saataisi dialogia osapuolten välille, ja että kansalaiset voisivat osallistua asioihin muutenkin kuin äänestämällä”, Reponen kertoo. ”Monesti vaalipaneeleissa ehdokkaat miettivät valmiiksi ne pointit, jotka haluaa tuoda ilmi. Tällaisessa kohtaamisessa on enemmän yllätysmomentteja. Perinteisissä paneeleissa yleisölle jää lähinnä kuuntelijan rooli. Äänestysaktiivisuus on laskusuunnassa, ja se saattaa johtua yleisestä poliittisesta apatiasta. Osallistavat tilaisuudet ovat tosi hyvä lisä siihen palettiin.”
”Avoin paneeli tekee kohtaamisista vuorovaikutteisempia, kun kuunnellaan ja annetaan puheenvuoroja molemmille puolille”, Karttunen lisää. ”Poliittisessa keskustelussa tulisi luoda uudenlaisia keskustelukulttuureja. Olisi hyvä saada ilmaisuvälineeksi muitakin keinoja kuin pelkkä puhe. Jos käytössä on esimerkiksi taiteen keinot, viesti saadaan perille pienemmässä ajassa paremmin.
Sari Sallinen (ps.) löysi tapahtumaan työkaverin vinkin kautta.
”Tämä vaikutti erilaiselta tilaisuudelta, sellaiselta hauskalta. Olen ollut perinteisissä paneelikeskusteluissa, ja ne ovat jäykkiä ja lokeroivia. Poliittiset puolueet istuvat pöytien ääressä ja sanovat vuoron perään mielipiteitään. Tämä on paljon yhteisöllisempi ja ihmisläheisempi tapa.”
Sallisen mielestä Joensuu kaipaa avoimuutta uusien ideoiden esittämiseen ja toteuttamiseen.
”Vapaa innovointihan ei maksa mitään. Tänä iltana on puhuttu paljon että kaivataan sitä, että kuunneltaisi ihmisiä aidosti. Toivon, että saisimme kehitettyä Joensuusta magneettisen kaupungin.”
Roosa Kauppinen (kd.) piti illan teemaa eli avoimuutta ja yhteisöllisyyttä tärkeänä teemana.
”Se tekee Joensuusta hyvän yhteisön ja kaupungin. Halusin ehdottomasti kuulla, mitä muilla ehdokkailla oli sanottavana ja mitä saatoin itse tuoda keskusteluun. Toivon, että äänestäjiä olisi ollut paikalla enemmän, mutta tilaisuus oli siitä huolimatta onnistunut ja olen tosi tyytyväinen.”
Kauppinen uskoo, että Suomessa tarvitaan uusia kohtaamistapoja.
”Vaikka ihmiset ja ajatukset ovat erilaisia, asioista keskusteleminen toisia kunnioittaen on avaintekijä kaikessa kaupunkipolitiikassa. Joensuu kaipaa lisää yhteisöllisyyttä, hyvää kaavoitusta ja sitä, että luontoa suojellaan. Kuntapolitiikkaan liittyy se haaste, ettei asioiden hoitaminen siirtyisi valtiolle, vaan voisimme pitää sen täällä Joensuussa. Mehän tunnemme Joensuun asiat kaikista parhaiten.”

Pekka Mustonen (pp.) löysi tilaisuuden Facebookista.
”Tällaista vaalipaneelia en ole ennen kokenut. Tämä oli hyvin erilainen kokemus. Harmillista oli, että ehdokkaita oli enemmän kuin äänestäjiä, enkä usko että kukaan ehdokas tulee vaihtamaan kantaansa asettumisen jälkeen. On mukavaa kokoontua yhteen ja puhua politiikkaa viisaiden ihmisten kanssa. ”
Mustonen on huolissaan matalasta äänestysprosentista ja pelkää sen jäävän reiluun kahteenkymmeneen Joensuun osalta.
”Nuorempaa ikäpolvea ei kunnallispolitiikka kiinnosta, eivätkä he usko pystyvänsä vaikuttamaan asioihin tai koe asioita omikseen. Joensuu kaipaa yhteisöllisyyttä ja sitä, että ollaan samassa veneessä. Päättäjien ja kuntalaisten tulisi keskustella keskenään enemmän. Kaikenlaisia keskustelutilanteita tulisi järjestää myös puoluerajojen yli.”