Pääosassa itäsuomalainen tanssitaide

Teksti: Jarkko Kumpulainen
Kuvat: Leevi Lehtinen
Nykytanssikoreografit Milla Virtanen ja Jaakko Toivonen ovat molemmat entisiä kilpatanssin Suomen mestareita. Heidän paikallisliikkeessä kantaesitettävä Blackpool-teoksensa vie kilpatanssin karujen kulissien taakse sekä draamaan ja mustan huumorin maailmaan Englannin Blackpoolissa pidettäviin British Open Championships –tanssikilpailuihin.

Itäisen tanssin aluekeskuksen kevätkausi huipentuu Paikallisliike-nykytanssifestivaaliin. Festivaali järjestetään 15. – 21. kesäkuuta täydentämään Kuopio Tanssii ja Soi -viikkoa. Paikallisliikkeen ajankohtainen ohjelmisto tuo esille itäsuomalaisia tanssitaiteilijoita ja heidän uusimpia teoksiaan.

Festivaali järjestetään nyt kolmattatoista kertaa ja alkaa keskiviikkona 15. kesäkuuta Milla Virtasen ja Jaakko Toivosen Blackpool-tanssiteatteriesityksen ensi-illalla. Teos vie yleisön matkalle kilpatanssin kovaan maailmaan ja paljastaa glamourin takaa löytyvän karun arjen.

Torstaina 16. kesäkuuta kantaesityksensä saa Lasse Forsgrenin työryhmineen suunnittelema Liiketiloissa-esitystapahtuma. Teoksessa yleisö osallistuu opastettuun kävelykierrokseen, jossa käydään neljässä tyhjillään olevassa liiketilassa Kuopion ydinkeskustassa. Esitys on mahdollista nähdä myös 17.-18. kesäkuuta. Torstai-iltana Sotkun lavalla nähdään koskettava Onko tässä jotain tärkeää. Teoksen ovat valmistuneet kuopiolaiset koreografit Ville Nylén ja Inka Hakkarainen yhdessä Inkilänkodin asukkaiden kanssa. Teos on herkkä kooste hetkistä ja tunnelmia, joita on koettu yhteisen matkan aikana.

Perjantaina 17. kesäkuuta virittäydytään isänmaallisiin tunnelmiin koreografin Ari Nummisen teoksessa Pro Patria. Nummisen joensuulaiselle Tanssikollektiivi Vimmalle valmistama teos pohtii voiko isänmaallisesti tanssia?

Lauantai-iltana nähdään Sotkulla lapsi-teemainen tuplailta. Illan aloittaa vuoden vaihteessa Kuopioon muuttaneen Pauliina Aladinin Äit(isi) –teos. Äit(isi) on liikkeellinen kannanotto kahden äidin perheiden oikeuksien puolesta. Teos tarjoaa yleisölle ajankohtaisen infopaketin sateenkaariperheiden oikeudellisesta asemasta ja on matka läpi näkymättömyyden, turhautumisen. Illan toinen esitys on keväällä tanssinopettajaksi valmistuneen Maija Mämmin Rajamailla. Rajamailla on seitsemälle tanssijalle tehty tanssiteos, joka pohjautuu lasten piirroksiin unista.

Sunnuntaina puoliltapäivin voi keskustassa törmätä Johanna Partion ohjaamaan Onko täällä tilaa? –esityskonseptiin. Teos havainnoi tilaa, etäisyyksiä ja rajoja ihmisten välillä, kohtaamisia ja kohtaamattomuutta.

Sunnuntai-iltana Sotkulla tarjoillaan monipuolinen, neljän esityksen kattaus tanssiosaamista. Illan aloittaa Veera Snellmanin FIN, joka käsittelee Suomen tilannetta pakolaiskriisin valossa. Teos on Snellmanin päättötyö Pohjois-Karjalan ammattiopisto Outokummun tanssin koulutuksesta. Illan toinen tekijä on myös Outokummusta valmistuva Ilmari Tiitinen. Tiitinen puolestaan valmistui äänisuunnittelijaksi. Päättötyössään Teurastamo Tiitinen tanssii, mutta tekeekö se hänestä tanssijan? Teurastamo pakkaa yhteiskuntarakenteet, sisäelimet ja mielenterveyden siistiin pakettiin nautittavaksi koko perheelle – tehokkaasti tuotettuna tietenkin. Väliajan jälkeen nähdään Outokummun tanssinkoulutuksessa opiskelevan Roosa Raanojan herkkä teos Taitekohtana. Teos käy läpi huomaamattomasti hetkissä kiertävän jatkumon, jonka voi rajata vuosikausiin tai silmän räpäyksiin. Illan päättää Savonia ammattikorkeakoulussa tanssinopettajaksi opiskelevien Karoliina Rosenbergin ja Veera Ahosen Diskomiinat. Teos luo näyttämölle maailman, jossa liikutaan illan etkoista aina valomerkkiin saakka.

Maanantaina 20. kesäkuuta lavan valtaavat Henna Hartikainen ja Ville Nylén kumpikin omilla sooloillaan. Henna Hartikaisen Henkilökohtaista on monitaiteellinen teos, joka kertoo naisen, äidin ja taiteilijan tarinan ja tutkii ihmisyyden ja kaikkeuden olemusta. Nylénin sooloteoskonsepti Self-portraits – Everything is so fucking wrong! Kokoaa omakuvan verestä ja väkivallasta, tuoreesta pullasta, iloisesta PorkCandy69:stä ja rakkauden ihmeestä. Teoksen kollaasinomaiset omakuvat rakentuvat fanittamisen, poukkoilevan mielen ja tärkeäksi koettujen teemojen ympärille.

Paikallisliikkeen viimeisenä päivänä nähdään kuvataiteen materiaalisen maailman ja kehollisen ilmaisun yhdistävien työpajojen taiteellinen ulostulo Maalaamo. Kuvataiteilija Johanna Rossi ja tanssitaiteilija Anna-Maria Väisänen ovat kumpikin työskennelleet pitkään Kuopion alueen yhteisötaiteilijoina. Maalaamo toteutetaan yhdessä erityistä tukea tarvitsevien nuorten kanssa ja painottaa yksilön valintaa hetkessä, tulipa se sitten materiaalin tai liikkeen kautta.

Paikallisliikeen virallisia päättäjäisiä vietetään välittömästi viimeisen esityksen jälkeen Sotkulla.

Esitykset Sotkulla, Suokatu 42/2, 70110 Kuopio
Ke 15.6. klo 19.00 Milla Virtanen – Jaakko Toivonen: Blackpool (kantaesitys)
To 16.6. klo 19.00 Ville Nylén – Inka Hakkarainen: Onko tässä jotain tärkää
Pe 17.6. klo 19.00 Ari Numminen: Pro Patria
La 18.6. klo 19.00 Pauliina Aladin: Äit(isi)
Maija Mämmi: Rajamailla
Su 19.6. klo 19.00 Veera Snellman: FIN
Ilmari Tiitinen: Lopputyö
Roosa Raanoja: Taitekohtana
Karoliina Rosenberg – Veera Ahonen: Diskomiinat
Ma 20.6. klo 19.00 Henna Hartikainen: Henkilökohtaista
Ville Nylén: Self-portraits (kantaesitys)
Ti 21.6. klo 19.00 Anna-Maria Väisänen – Johanna Rossi: Maalaamo (kantaesitys)

Esitykset muissa tiloissa
15.-21.6. Miss Katastrofi: Paikallisliike(nne)-bussikiertue
To 16.6. klo 15.00 Liiketiloissa (kantaesitys)
Pe 17.6. klo 15.00 Liiketiloissa
La 18.6. klo 15.00 Liiketiloissa
Su 19.6. klo 12.00 Johanna Partio: Onko täällä tilaa?

Liput Sotkun esityksiin:
15€ normaalihintaiset
13€ Waltti-kortilla
10€ ITAK:n jäsenet, opiskelijat, työttömät, eläkeläiset, lapset