Oranssi Pazuzu – Kosmonument: Oranssin demonin hyökkäys

Oranssi Pazuzu, joka on napannut vekkulin nimensä Manaaja-elokuvista tutulta demonilta, tekee maailmanlopun musiikkia. Materiaali on paikoitellen matalaa jyräystä, jonka tahtiin vanhan vihtahousun joukkiot marssivat ulos maailman kuumimmasta sopesta. Tästä tunnelmasta paras esimerkki on kappale nimeltä Luhistuva aikahäkki. Vastapainoksi tiskiin ladataan hiljaista huminaa ja pahaenteisiä äänimaisemia, jotka ovat lähellä David Lynchin elokuvien musiikkia. Musta metalli ja psykedelia eivät usein kohtaa samalla levyllä, mutta niin vaan Pazuzu onnistuu yhdistämään nämä perusainekset ja tekemään jotain erilaista. Bändin laulaa suomeksi, vaikka kuulemaansa ei heti suomeksi tunnistaisi.

Moni näin tummasävyistä musiikkia tekevä yhtye ei käytä rauhallista rakentelua tehokeinona, mutta Oranssi Pazuzu tietää miten tunnelma hiljalleen nostetaan kattoon. Tässä saattaa piillä bändin viehättävyys. Sen kappaleet ovat riittävän synkkiä mustan metallin kuuntelijoille. Mukaan laskettu hapokkuus, joka antaa ymmärtää että bändin esikuviin lukeutuu ainakin saksalainen Can, tekee tästä mielenkiintoisen tuttavuuden myös psykedelian nimeen vannoville.

Levyn vahvin hetki on Loputon tuntematon, jossa metallinen sahaus yhdistyy hyvin elektronisten tehosteiden kanssa. Jos haluaa ennen kauhuelokuvan katsomista kuunnella jotain tunnelmaan tempaisevaa, tarvitaan ainoastaan pimeä huone ja levylautasta hyväilevä Oranssi Pazuzu.