Oppimisen tulevaisuus Joensuusta

Ajatus pelien käyttämisestä opetustarkoituksessa ei ole uusi. Opetuspelejä on väsätty jo noin 30 vuoden ajan, mutta menestystä ei ole tullut. Mikä on mennyt vikaan?
”Ehkä suurin haaste on malttaa olla opettamatta”, toteaa Jani Jalavisto. Jalavisto vetää Tripworksiä, yritystä, joka kehittää englannin kielen opetukseen tarkoitettua Danny’s Language Adventure -peliä. ”Opetuspelien potentiaali nojaa vahvasti niiden hauskuuteen ja motivoivuuteen. Pitää luottaa siihen, että lapset oppivat, vaikkei oppia pakotettaisi kurkusta alas.”
Jalaviston mukaan keskittymällä opetussisältöön hauskuus pyyhkiytyy helposti pois. Silloin menetetään juuri ne edut, joita uusi tapa opettaa ja oppia toisi mukanaan. Tiedämme jo, että lapset oppivat eniten juuri leikin aikana. Mitä muuta pelaaminenkaan on kuin leikkiä?
Koulumaailma on ainakin Suomessa vielä valitettavan konservatiivinen. Huippusuositun Minecraftin opetustarkoitukseen kehitettyä versiota, MinecraftEdu:a kehittävän TeacherGamingin toimitusjohtaja Santeri Koivisto kertoo, etteivät koulutuslaitokset suhtaudu opetuspeleihin Suomessa vielä kovinkaan innostuneesti.

Maailmalla tilanne on toinen. Opetuspelien markkinat ovat juuri nyt aukeamassa kunnolla. MinecraftEdu:a käytetään jo yli 700:ssa koulussa ympäri maailmaa. Määrä kasvaa jatkuvasti. Sana leviää puskaradion kautta. Opettajat ympäri maailmaa verkostoituvat ja suosittelevat hyväksi kokemaansa tuotetta eteenpäin.
Santeri Koivisto jakaa Jani Jalaviston näkemyksen oikeasta tavasta käyttää pelejä opetuksen tukena.”Markkinoille pitää mennä se peli edellä, ei opetussisältö. Oppilaat ovat tottuneet siihen, että pelit ovat hyviä. Opetuspelit voidaan laskea valitettavan harvoin edes oikeiksi peleiksi.”
MinecraftEdu leviää ympäri maailmaa. Danny’s Language Adventure on puolestaan suunnattu Aasian markkinoille, tarkemmin sanottuna Kiinaan. Lasten englanninkielen opetuksen markkinat Kiinassa ovat arviolta 2 miljardin dollarin kokoinen. Potentiaalia riittää hurjasti.
Suomi markkina-alueena on niin pieni, että jokaisen pelejä kehittävän yrityksen on käytännössä pakko tähdätä ulkomaille. Tripworks suuntasi suoraan Aasiaan, TeacherGaming on yrittänyt markkinoida peliään myös Suomessa. Tulokset ovat jääneet laihoiksi.

Joensuun sijainti asettaa omat haasteensa. ”Onhan se keskellä mettää ja kulkuyhteydet on huonot. Finnairilla yhteen suuntaan lento on 350€. Se on paljon”, toteaa Santeri Koivisto. Jani Jalavisto on samaa mieltä: ”Haasteellisinta täällä on sijainti, olemme kaukana kaikesta.”
Onneksi Internet on keksitty. Verkko toimii esimerkiksi TeacherGamingin tärkeimpänä leviämiskanavana. Sähköisissä palveluissa on valitettavasti toivomisen varaa. TeacherGaming joutuu tilaamaan omat palvelunsa Yhdysvalloista, koska lähistöltä löytyvät palvelut ovat liian kalliita. ”Miksi tietoliikenneyhteyksiä ei kehitetä alueella aktiivisemmin”, ihmettelee Santeri Koivisto.
Syrjäinen sijainti on haaste, mutta Pohjois-Karjalalla on myös paljon tarjottavaa peliyrityksille. ”Pelialan koulutus Pohjois-Karjalassa on tällä hetkellä parasta koko Suomessa, se on täällä selkeä vahvuus, uutta osaavaa työvoimaa valmistuu vuosittain”, muistuttaa Jani Jalavisto.
Santeri Koivisto kiittelee myös alan yhteistyötä. ”Edullisia tiloja on saatavilla ja yrittäjäverkosto on mukavan tiivis ja aktiivinen. Samoin kaiken maailman hautomopalveluita ja valtion tukihärpäkkeitä on jonoksi asti. Tämä on hyvä.”

Milloin peliala sitten lyö tuntuvasti läpi myös Pohjois-Karjalassa? TeacherGaming ja Tripworks saattavat hyvinkin olla tämän kysymyksen keskiössä. Pelien käyttäminen opetuksen tukena on vasta nyt ottamassa kunnolla tuulta alleen. Kaksi yritystä pienen maan itäisimmästä maakunnasta toimii tämän kehityksen kärjessä.
Tripworksin tarjonta on jo laajentumassa kielenopetuksesta matematiikkaan ja aakkosiin. Vaikka Kiinan markkinat ovat valtavat, pelit on suunniteltu alusta saakka laajemmalle kohdeyleisölle. ”Tarkoituksemme on tehdä Danny’s Language Adventuresta maailmanlaajuisesti myytävä tuote. Kiinan jälkeen luonnollisen jatkumon luovat Japani ja Etelä-Korea. Olemme myös tehneet jo tunnusteluja Lähi-Itään ja Etelä-Amerikkaan. Alustava palaute on ollut rohkaisevaa”, kertoo Jani Jalavisto.
Santeri Koivisto näkee TeacherGamingin tekevän uraa uurtavaa opetusmetodeja kehittävää työtä: ”Ohjelmoinnin opetus on yksi keskeinen tulevaisuudennäkymä. Samoin työkaluja opetusmateriaalin jakamiseen on tulossa. Olemme myös tekemässä maailman ensimmäistä laadulliseen dataan perustuvaa ja peliin pohjautuvaa arviointityökalupakkia.”

Ei voi olla sattumaa, että kokonaista kaksi opetuspelisektorilla vahvasti etenevää yritystä tulee Pohjois-Karjalasta. Sanonta profeetoista ja omasta maasta tuntuu kuitenkin pitävän jälleen kerran paikkansa. Olisikohan myös suomalaisissa oppilaitoksissa syytä ottaa rohkeampi asenne uudenlaiseen oppimiseen? Alan asiantuntemusta kun ei tarvitsisi lähteä etsimään kovin kaukaa.

Faktat:

MinecraftEdu

・ laajentaa suosittua Minecraft-peliä
・ tarjoaa erilaisia oppimiseen ja opettamiseen tarkoitettuja työkaluja
・ voidaan käyttää käytännössä minkä tahansa aineen tai asian opettamiseen
・ käytössä ympäri maailmaa, tällä hetkellä jo yli 700 koulussa

Danny’s Language Adventure

・ tarkoitettu ala-asteikäisten englanninkielen opettamiseen
・ suunniteltu lähtökohtaisesi Aasian markkinoille, erityisesti Kiinaan
・ lokalisoitavissa helposti myös muille kielille
・ sarjassa tulossa myös muihin aineisiin keskittyviä opetuspelejä