Opiskelijoiden verta tarvitaan

Teksti: Jenni Kuosmanen
Kuvat: Mira Asikainen

Suomen itsenäisyyden juhlavuoden kunniaksi Suomen Punaisen Ristin Veripalvelu haastaa yritykset, yhteisöt ja oppilaitokset luovuttamaan verta. ISYY on yksi haasteeseen tarttuneista. Ajatus jonkinlaisesta verenluovutuskampanjasta oli kuitenkin jo itänyt opiskelijoiden keskuudessa.

”Idea verenluovutustempauksesta lähti ensin opiskelijoilta itseltään. Otin sitten yhteyttä Veripalveluun, ja heillä olikin jo tempaus, jonka tarkoituksena on kerätä 10 000 verenluovuttajaa tänä vuonna”, kertoo ISYY:n hallituksen sosiaalipoliittinen ja kehitysyhteistyövastaava Heidi Turunen.

Verenluovutukseen voi mennä opiskelijaryhmänä tai yksinkin.
”Esimerkiksi ainejärjestöt voivat perustaa omia veriryhmiä ja käydä luovuttamassa. Ainejärjestöt voivat sitten haastaa muita ainejärjestöjä luovuttamaan”, kertoo Turunen.

Kuopiossa ensimmäiset verenluovuttajat ovat jo tarttuneet haasteeseen. Turunen toivookin mahdollisimman monen käyvän luovuttamassa.

ISYY haluaa pitää tietoa yllä verenluovutuksen tärkeydestä.
”Etenkin täällä Joensuussa ja Savonlinnassa on haastavaa, kun ei ole omaa verenluovutuspistettä, joka olisi joka arkipäivä auki. Sitä suuremmalla syyllä halutaan kannustaa terveitä opiskelijoita luovuttamaan verta. Se on kuitenkin semmoinen asia, joka saattaa unohtua. Aina kun on mahdollisuus, kannattaa luovuttaa”, Turunen muistuttaa. Turusen mukaan ISYY:n tavoitteena on jatkaa haastetta tulevaisuudessa eli kannustaa opiskelijoita verenluovutukseen haasteen jälkeen.

ISYY haastaa opiskelijaryhmiä liittymään VeriRyhmään ”Itä-Suomen yliopiston ylioppilaskunta” tai perustamaan oman ryhmän. Ryhmän voi perustaa Veripalvelun kampanjan nettisivuilla. Opiskelija voi käydä verenluovutuksessa yksin, jolloin voi kertoa luovuttavansa Itä-Suomen yliopiston ylioppilaskunnan nimissä. Veripalvelu palkitsee vähintään 10 luovutusta tehnyttä luovuttajaryhmää Suomi 100 -kunniakirjoilla ja eniten luovutuksia tehnyttä ryhmää Punaisen Ristin hätäensiapukurssilla. Myös kaikki VeriRyhmät osallistuvat lukuisten lahjakorttien arvontaan.

Joensuussa voi käydä luovuttamassa torstaina 7.12 kello 12–17 Pääkirjaston Muikkusalissa. Savonlinnassa voi luovuttaa keskiviikkona 20.12 kello 12.30–17.30 Linnalassa. Kuopiossa voi luovuttaa verta Veripalvelun aukioloaikoina.

Tarkemmat ohjeet verenluovutukseen ja VeriRyhmän perustamiseen löytyvät ISYY:n ja Veripalvelun kampanjan nettisivuilta.