Opiskelijat yleisen asumistuen piiriin

Teksti: Anton Rinta-Jouppi
Opiskelijaliittojen suhtautuminen opiskelijoiden siirtämiseen yleisen asumistuen piiriin vaihtelee. SYL:n puheenjohtaja Riina Lumme (vas.) liputtaa sen puolesta, mutta SAMOKin puheenjohtaja Anni Koivisto on varautuneempi. Molemmat vaativat huoltajakorotusta opintotukeen.

Suomen ylioppilaskuntien liitto suhtautuu myönteisesti hallituksen aikeisiin siirtää opiskelijat yleisen asumistuen piiriin, mutta pyrkii samalla parantamaan heikoimmassa asemassa olevien opiskelijoiden tilannetta.
”Seuraavaksi vaikutamme aktiivisesti tuen muuttamiseen ruokakuntaisesta yksilökohtaiseksi, sillä pidämme myös yleisesti epäreiluna sitä, että yhteiskunnan tukimuoto määrittelee keskenään asuvien ihmisten tapaa jakaa varojaan. Pidämme kuitenkin muutosta hyvänä siksi, että useampi opiskelija hyötyy siitä. Yleinen tuki jakaa varat tasaisemmin niille, jotka joutuvat maksamaan asumisestaan enemmän”, SYL:lin puheenjohtaja Riina Lumme avaa tilannetta.
Suomen opiskelijoiden liiton puheenjohtaja Anni Koivisto puolestaan kertoo yleisen asumistuen puhututtavan SAMOK:issa.
”Olemme aika skeptisiä sen suhteen. Meidän kentällä tuen saajat vähenevät. Erityisesti yksin asuville se on positiivinen asia, mutta jos perheelliset, puolison kanssa asuvat tai kimppakämpissä asuvat menettävät tukiaan, niin onhan se huolestuttava tilanne.”

Perheellisten asemaa molemmat puheenjohtavat sanovat liittojen pyrkivän parantamaan kuluvana vuonna.
”Pyrimme saamaan opintotukeen huoltajakorotuksen, joka pehmentäisi näitä taloudellisia leikkauksia. Siitä on puhuttu jo pitkään muutenkin, joten nyt olisi hyvä hetki sen toteuttamiselle”, kertoo SYL:lin Lumme.
Samaa sanoo Koivisto.
”Huoltajakorotus on tärkeä asia meille. Nimenomaan perheelliset opiskelijat ovat häviäjiä tulevissa uudistuksissa, ja näin pystyttäisiin edes hieman kompensoimaan menetystä mitä heille tulee. Perheelliset opiskelijat ovat tiukoilla jo muutenkin. Aiomme pyrkiä myös vaikuttamaan siihen, ettei opintotukea katsottaisi asumistukea haettaessa tuloksi.”

Hallitus keskustelee huoltajakorotuksesta puolivälitarkastelussa ja kehitysriihessä tänä keväänä.

Osalta voi mennä tuki

Hallitus siirtää opiskelijat yleisen asumistuen piiriin 1.8.2017 alkaen.

Tuen määrä nousee 290–406 euroon kuukaudessa entisen 200 euron sijaan

Samalla kuitenkin tuki voi hävitä osalta opiskelijoista kokonaan. Näin voi käydä esimerkiksi silloin, jos pariskunnasta toinen opiskelee ja toinen käy töissä.

Myös opintotukea pienennetään 87 eurolla ja lainatakausta nostetaan 450 eurosta 600 euroon kuukaudessa.