Joensuu oli maanantaina näyttämönä mielenosoittajien ja pääministerin väliselle kohtaukselle, kun pääministeri Juha Sipilä (kesk) saapui yliopistolle puhumaan Biotaloudesta suunta tulevaisuuteen –seminaariin. Pääministeriä oli Carelia-rakennuksen pääovella vastassa Itä-Suomen Vihreän vasemmiston Tervetuliaiskomitea Juha Sipilälle –mielenilmaus. Keskustelua Sipilän ja mielenosoittajien kanssa ei kuitenkaan päässyt syntymään, koska pääministeri johdatettiin sisään rakennuksen sivuovesta. Luentosalissa, josssa Sipilä piti puheensa, tilanne yltyi käsirysyksi mielenosoittajien, vahtimestarien ja paikalle kutsuttujen poliisien välillä, kun seminaarisaliin tulleet mielenosoittajat jouduttiin poistamaan. Farssin kruunasi kesken pääministerin puheen lauennut palohälytys.
Mielenosoittajat olivat pettyneitä hallituksen rikkomaan ennen vaaleja annettuun koulutuslupaukseen.
”Mielestämme on käsittämätöntä, että suomalaisen koulutuksen murskaaja kutsutaan yliopistolle puhujaksi ja haluammekin olla paikalla muistuttamassa Sipilää vaalien alla annetusta lupauksesta”, paalutettiin mielenilmauksen facebook-sivun kuvauksessa. Annetulla lupauksella tarkoitettiin opiskelijajärjestöjen vuoden 2015 eduskuntavaalien aikaista Koulutuslupaus-kampanjaa, jossa kaikki eduskuntapuolueet sitoutuivat olemaan leikkaamatta koulutuksesta ja heikentämättä opintotukea tällä vaalikaudella.
Sipilän oli määrä saapua yliopistolle kello 13, ja noin 150 mielenosoittajan joukko oli järjestäytynyt Carelia-rakennuksen aulaan hyvissä ajoin puoli yhden maissa. Vaikka joukossa oli muutamia paikallisia elämäntapamielenosoittajia vastustamassa Suomen EU-jäsenyyttä, leikkauspolitiikkaa ja hallitusta yleisesti, keskittyi protesti vastustamaan hallituksen koulutusuudistusta ja opintotuen leikkausta. Äkäisten opiskelijoiden joukko lämmitteli mielenilmausta huudattamalla iskulauseita: ”Soini, Stubb, Sipilä, emme alistu ikinä”, ”Näpit irti opintotuesta”, ”Maksuton koulutus on kaikkien oikeus”.
”Olen täällä osoittamassa mieltäni, koska mielestäni hallitus toimii lyhytnäköisesti”, kertoi 5. vuosikurssin sosiologian opiskelija Manna Seppälä.
”Leikkauspolitiikalla lisätään eriarvoisuutta ja tuetaan sivistymättömyyttä, jota esimerkiksi perussuomalaiset edustavat hallituksessa”, Seppälä lisää.
”Leikkaukset ovat perseestä”, kiteytti ympäristöpolitiikan opiskelija Emilia Keskisaari. ”Tämä hallitus leikkaa kaikilta pienituloisilta. Olisi hyvä, jos päättäjät viettäisivät muutaman kuukauden eläen opintotuella, niin heidän puheensa olisivat muutakin kuin pelkkää sanahelinää”.
Kun tieto pääministerin saapumisesta oli levinnyt Carelia-rakennuksen aulaan, mielenosoittajat siirtyivät joukolla salin oven eteen närkästyneinä siitä, ettei pääministeri tullut kohtaamaan heitä. Seminaari alkoi Osmo’s Cosmos –yhtyeen versiolla Karjalaisten laulusta mielenosoittajien iskulauseiden kaikuessa ovien ulkopuolelta saliin. Pohjois-Karjalan maakuntahallituksen puheenjohtaja Hanna Huttusen (kesk) piti lyhyen alustuksen biotalouden tärkeydestä Pohjois-Karjalalle, jonka jälkeen pääministeri Sipilä aloitti puheensa.
”No niin, hyvät naiset ja herrat. Älämölökin kuuluu asiaan, nuorilla on oikeus protestoida”, ehti pääministeri todeta, kun seminaariyleisön keskeltä nousi pystyyn kuuden mielenosoittajan joukko, joka huusi Koulutuslupaus-kyltit käsissään Sipilälle iskulausetta ”Miljonääri Sipilä leikkaa tuet köyhiltä”. Yliopiston vahtimestarit sekä paikalle kutsutut poliisit poistivat mielenosoittajat salista, ja Sipilä pääsi jatkamaan esitelmäänsä. Heti aloituksen jälkeen kesken puheen laukesi ilmeisesti mielenosoittajien käynnistämä palohälytys. Pääministeri jatkoi puhettaan hälytyskellon soidessa taustalla.
Juha Sipilä puhuu palohälytyksestä välittämättä.
Posted by Uljas on Monday, March 14, 2016
”Olin pettynyt, ettei pääministeri ottanut mielenosoitusta vastaan”, kommentoi yliopistolla paikalla ollut joensuulainen kansanedustaja Krista Mikkonen (vihr). ”Opiskelijat olisivat ansainneet pääministeriltä vastauksen, varsinkin kun yhtään ministeriä ei ollut ottamassa vastaan tiistain opintotukimielenosoitusta Helsingissä” Mikkonen jatkaa, että on irvokasta, että biotalousseminarissa puhuttiin koulutuksen tärkeydestä ja laadukkaan työvoiman merkityksestä samalla, kun mielenosoittajien huudot kuuluivat ovien takaa. ”Koulutusleikkauksilla on aivan mielettömät vaikutukset, joita ei voi lakaista piiloon”, Mikkonen sanoi Uljaalle puhelimitse.
Itä-Suomen poliisi kertoo tiedotteessaan ottaneensa kiinni kaksi mielenosoittajaa epäiltynä niskoittelusta. Kiinniotetut vapautettiin myöhemmin maanantai-iltapäivänä. Lisäksi poliisi epäilee vuonna 1984 syntyneen naisen aiheuttaneen perättömän vaarailmoituksen käynnistämällä tahallaan palohälytyksen.
Seminaarin jälkeen osa mielenosoittajista jäi Carelia-rakennuksen takaovelle odottamaan Sipilän poistumista. Viljami Vaskonen Joukkovoima-liikkeestä oli paikalla vastaanottamassa pääministeriä. ”Tästä jäi hyvä fiilis, sellainen, että pääministeri pelkää kohdata politiikkansa seurauksia”, Vaskonen pohdiskeli. ”Viestimme, eli se, ettei Sipilä ole tervetullut yliopistolle, meni perille”.
Itä-Suomen yliopiston ylioppilaskunnan hallitus oli tapahtuman aikaan Lapin yliopiston ylioppilaskunnan vieraana periferiaylioppilaskuntien tapaamisessa Rovaniemellä.
”Opiskelijoilla on toki oikeus protestoida ja esittää rakentavaa kritiikkiä”, kommentoi hallituksen puheenjohtaja Juho Ikonen (kesk) puhelimitse. ”Tämänpäiväinen mylläkkä ei kuitenkaan kuulu ISYY:n työkalupakkiin”.
Pasi Huttusen kolumni aiheesta: Nolo päivä pääministerille