Opiskelijat eivät osaa kierrättää biojätettä

Kuopion yliopistossa tarvitaan asennekasvatusta biojätteiden kierrätyksestä niin henkilökunnan kuin opiskelijoidenkin keskuudessa.

”Aivan liian usein joudumme tyhjentämään biojäteastian sekajätteeseen. Tyhjennysvaiheessa huomaamme, että biojäteastiaan on laitettu sinne sopimatonta jätettä”, toteaa lounasravintola Canthian ravintolapäällikkö Kirsti Hämäläinen.

Sekä Hämäläinen että ainejärjestö Hyeenan tiedotusvastaava Pirita Rantala peräävät opiskelijoilta tarkkuutta jätteiden kierrättämiseen. Useimmiten biojäteastiaan pujahtaa esimerkiksi pahvisia kahvimukeja, muovilusikoita, jogurttipurkkien kansia sekä lounassämpylöiden muovipusseja. Näistä yksikään ei kuulu biojäteastiaan.

”Onko kyseessä tietämättömyys vai huolimattomuus, mutta biojäte tunnistetaan sekajätettä huonommin”, toteaa Hämäläinen.

Aikaisemmin biojätteen määrää seurattiin kuukausittain, mutta nykyään mittaukset ovat kaksi kertaa vuodessa. Hämäläisen mukaan opiskelijat ottavat tavallisesti ruokaa sen verran, minkä jaksavat syödä.
”Biojätteen määrä ei ole kasvanut, mutta ainahan on parantamisen varaa.”

Hyeena tarttui haasteeseen järjestämällä kierrätyskampanjan.
”Olemme esimerkiksi neuvoneet ihmisiä lounasravintoloissa kädestä pitäen erottelemaan biojätteen sekajätteestä. Haasteena on keksiä kanavia, joiden kautta asiaan kielteisestikin suhtautuvat ottaisivat neuvosta vaarin”, Rantala naurahtaa.

Kevään aikana järjestetään yhteistyössä Jätekukon kanssa myös kaikille avoimia kierrätysaiheisia luentoja. Viime syksynä Hyeena puuttui myös yliopiston henkilökunnan biojätteiden lajitteluun.

”Huomasimme, että henkilökunnan kahvihuoneista puuttuivat biojäteastiat ja selvitimme, miksi näin on. Biojätettä ei eritelty säästösyiden ja siivoojien työmäärän kasvamisen takia. Nyt henkilökunnan kahvihuoneista biojäteastiat kuitenkin löytyvät.”