Opiskelijat aloittavat opintotukileikkauksia vastustavan taistonsa

Teksti: Jarkko Kumpulainen
Kuvat: Saila Rönkkö
Senaatintorilla kello 13.00 kokoontuva mielenilmauskulkue kiertää kello 13.30 alkaen Aleksanterinkatua pitkin Mannerheimintielle ja lopulta Kansalaistorille. Opiskelijoiden lisäksi mielenilmauksessa on mukana myös yliopistojen opetus- ja tutkimushenkilöstöä. Kuva on kevään 2013 opintotuen leikkauksia vastustavasta mielenilmauksesta.

Opiskelijat kokoontuvat parhaillaan Helsinkiin yhteiseen mielenilmaukseen opintotukileikkauksia vastaan. Mielenilmaukseen odotetaan tuhansia osallistujia ympäri maan. Yhteyskuljetuksia on järjestetty Kuopion ja Joensuun lisäksi myös maan muilta opiskelupaikkakunnilta.

“Leikkaukset opintotukeen ovat leikkauksia väestömme köyhimmältä ryhmältä ja Suomen tulevaisuudelta. Opintotuen lainapainotteisuuden lisääminen sekä rajut leikkaukset yhdistettynä talouden ja työmarkkinoiden epävakauteen maalaavat ammattikorkeakoulu- ja yliopisto-opintoja harkitseville nuorille synkkää kuvaa tulevaisuudesta. Vaikka kuinka taloustieteen professorit toistelevat, että opintolaina on hyvä investointi, tätä viestiä on vaikea ostaa”, SAMOKin puheenjohtaja Jemi Heinilä toteaa Suomen opiskelijakuntien liiton ja Suomen ylioppilaskuntien liiton SYL:n yhteisessä tiedotteessa.

Maan hallitus ei ole puheenjohtajien mielestä nuorten asialla.
”Tällä hallituksella on tarjota vain hyvin vähän tulevaisuususkoa nuorelle sukupolvelle”, Heinilä jatkaa.

Tieteentekijöiden liitto sekä Professoriliitto osoittavat niin ikään tukensa opiskelijoiden taistolle. Liittojen mielestä opintotuen leikkaaminen sekä muuttaminen lainapainotteiseksi sotii pahasti tasa-arvoisia opiskelumahdollisuuksia kohtaan.

”Opiskelijoilla tulee olla tasa-arvoiset mahdollisuudet opiskeluun. Tämä on aina ollut suomalaisen koulutusjärjestelmän vahvuus”, liitot painottavat yhteisessä tiedotteessaan.

Liitot suomivat niin ikään maan hallituksen koulutusvihamielistä linjaa.

Opintotukiuudistuksen tavoite myös lyhentää opintoaikoja on liittojen mielestä täysin nykytilanteessa, jossa yliopistojen rahoitusta leikataan reippaasti, täysin utopistinen, sillä rahoituksen leikkaukset vaikuttavat väistämättä opetustarjontaan ja kurssien määrää joudutaan supistamaan, niinpä yliopistohenkilöstön irtisanomiset ja muut mittavat säästötoimet vaikuttavat pakosti myös opiskelijoiden valmistumisaikoihin.

Nykylinja vaarantaa Tieteentekijöiden liiton sekä Professoriliiton mielestä maan tulevaisuuden.

”Kotimaiset ja kansainväliset asiantuntijat ovat liikuttavan yksimielisiä siitä, että rahoitusleikkaukset yliopistoista, opetuksesta ja tutkimuksesta ovat haitallisia. Ne syövät tulevaisuutta niin opiskelijoilta, tutkimuksen edellytyksistä kuin koko Suomen talouden nousulta, toteavat liittojen puheenjohtajat Kaarle Hämeri ja Petri Koikkalainen.

Mielenilmausta voi seurata livenä Ylen nettisivuilta.

Myös Uljas uutisoi aiheesta päivän mittaan.