Opiskelijan bussimatkailu voi tyssätä

Kaupungin rahat eivät riitä bussilippujen tukemiseen. Opiskelijoiden, vanhempien ja saattajien puolesta kamppaillaan verkossa.

Bussilippujen hintaan on luvassa voimakkaita korotuksia, ja opiskelijaetuudet ovat vaarassa. Joensuun kaupungin teknisen johtajan esityksessä on annettu neljä vaihtoehtoa, joista kolmessa luovutaan opiskelija- ja nuorisolippujen tukemisesta.

Kahdessa vaihtoehdossa loppuvat myös lastenvaunujen ja saattajan ilmaiset matkat. Neljännessä vaihtoehdossa tukimuodot säilytetään ennallaan ja rahoitus katettaan nostamalla asiakashintoja.

Tekninen lautakunta jätti asian yksimielisesti kahdeksi viikoksi pöydälle 5. toukokuuta.

”Asia on vaikea, joten lautakunta halusi lisää harkinta-aikaa. Mikään vaihtoehdoista ei ole hyvä”, tekninen johtaja Anu Näätänen toteaa.

Facebookiin on perustettu ryhmä ”Vaunujen ja saattajan sekä opiskelijoiden joukkoliikennetuen puolesta!” Vuorokauden kuluttua ryhmän perustamisesta siihen oli liittynyt yli 100 ihmistä. Ryhmän perustanut opiskeleva äiti Jenni Merovuo asuu Rantakylässä kaukana keskustasta ja yliopistosta eikä omista autoa.

”Bussien maksuttomuus vaunujen kanssa on tärkeää liikkumisen kannalta. Aina ei voi kävellä. Siinä tulisi hulluksi jos olisi vain lapsen kanssa kotona”, hän painottaa.

Teknisen lautakunnan puheenjohtaja Timo Puustinen arvioi, että neljänteen vaihtoehtoon päätyminen näyttää jo varmalta.

”Etuudet tulevat säilymään. Kaupunki-, opiskelija- ja seutulipun hintaa nostetaan kymmenellä eurolla. Itä-Suomen lääninhallitus myönsi avustusta haettua summaa vähemmän. Lisäksi lääninhallitus päätti, että Niittylahti ja Reijola liitetään kaupunkikorttiin. Lisärahaa ei tullut, eikä kaupungin rahoitusosuutta ole varaa lisätä”, Puustinen tuskailee.

”Mahdollinen tehdään, että opiskelijaetuudet säilyisivät. Joensuusta ei voi tulla ainoa yliopistokaupunki, jossa ei ole opiskelija-alennuksia busseissa”, JoYY:n hallituksen puheenjohtaja Perttu Koistinen sanoo.